Ženama u poduzetništvu potrebni su bolja logistika i fleksibilnije financiranje

Ženama u poduzetništvu potrebni su bolja logistika i fleksibilnije financiranje

U sklopu partnerstva Croatia osiguranja u projektu Poslovni uzlet te u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca i Večernjim listom, prošli petak je u Zagrebu održan okrugli stol na temu „Žene u poduzetništvu“.

Iako je položaj žena u poduzetništvu i na tržištu rada još uvijek nepovoljan u odnosu na muškarce, posljednjih godina trendovi su značajno promijenjeni. Dok je 2008. godine bilo tek 18% žena poduzetnica, u 2013. godini bilo ih je 25%. Također, među obrtnicima je 33% žena, a tendencija samozapošljavanja je u uzlaznoj putanji.

Općeniti zaključak panela je da se osjeća neprimjetna diskriminacija žena na pojedinim poslovnim područjima u odnosu na muškarce, no najveći broj problema nije vezan uz diskriminaciju, već ga imaju svi poduzetnici bez obzira na spol. To su prije svega administrativne barijere, nejasni zakoni ili previše pravila koja se često mijenjaju. Ipak, ženama dodatni problem stvaraju financiranje, posebice ako se u obzir uzme da ih  tek 13% ima u vlasništvu nekretnine koje su često jamstva za kredite, ali i nekoordiniranost među ministarstvima kada je riječ o poticanju ženskog poduzetništva te nedostatak logističke podrške. Nedostaje broj cjelodnevnih vrtića, koji bi im olakšali da istovremeno budu majke i uspješne poduzetnice.

"Unatoč svim barijerama, najveći problem poduzetnica još uvijek je financiranje i stoga trebamo razmišljati kako im olakšati da pokrenu posao. Zahvaljujući dosadašnjoj strategiji poticanja ženskog poduzetništva uočen je napredak, a trenutno pripremamo strategiju ženskog poduzetništva do 2020. godine koja će također staviti naglasak na to da se žene više uključuju u biznis.“, rekao je na okruglom stolu ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Ministar je poručio da poticanje žena poduzetnica nema samo društvenu korist baziranu na ravnopravnosti spolova, već i značajnu ekonomsku korist.

"Pokazalo se da tvrtke u kojima su žene vlasnice, rastu brže od onih gdje žene nisu uključene u vođenje. Osim toga, podaci Europske unije pokazuju da se žene samozapošljavanju tri puta češće nego muškarci. Od 100 nezaposlenih pet je muškaraca i 15 žena koje će pokrenuti postao. O tome treba voditi računa jer bi poticanje samozapošljavanja žena u Hrvatskoj moglo dovesti do 20.000 novih radnih mjesta, a to nije malo.“, poručio je ministar Maras, dodajući kako je Ministarstvo odustalo od posebnog programa „Žene poduzetnice“ i umjesto toga uvelo dodatno bodovanje te stimuliranje projekata tvrtki koje su u većinskom vlasništvu žene.

"Žene su spremne i na rizike i na preuzimanje inicijative, no postoje ključne stvari koje se moraju promijeniti. Prije svega potrebno je jačanje svijesti o ženama u poduzetništvu, bolja logistika i bolje prihvaćanje žena poduzetnica u društvu i obitelji, a njihovo financiranje treba biti fleksibilnije.”, zaključila je Maja Pokrovac iz Hrvatske udruge poslodavaca.

U ime Croatia osiguranja na okruglom stolu sudjelovala je direktorica Ureda za strateški razvoj Darija Ivandić-Vidović, koja je istaknula da Croatia osiguranja posljednjih pet godina aktivno sudjeluje u programima za poticanje razvoja poduzetništva. Dodala je da u Croatia osiguranju nema slučajeva diskriminacije djelatnika po spolu, no na najvišim menadžerskim pozicijama u većini su muške osobe. Direktorica Ivandić-Vidović predstavila je i pogodnosti koje tvrtka nudi poduzetnicima u vidu poduzetničkog paketa osiguranja te je naglasila da, usprkos kriznoj financijskoj situaciji na tržištu, bilježimo rast prodaje poduzetničkog paketa u prošloj godini i smatramo to rezultatom naših ulaganja u suradnju s poduzetnicima, kvalitete proizvoda, ali i osviještenosti poduzetnika o važnosti osiguravanja poslovanja.

Na okruglom stolu sudjelovale su i Andreja Turčin iz PBZ-a, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić te poduzetnice Đurđica Marković, Maša Smokrović i Sanja Opačak.