Utječe li pad vrijednosti nekretnina na broj prodanih polica osiguranja imovine?

Utječe li pad vrijednosti nekretnina na broj prodanih polica osiguranja imovine?

Indeksi cijena nekretnina u Hrvatskoj u ovoj su godini u odnosu na prošlu niži za 1,8%. Naša voditeljica Odjela za civilna osiguranja, Nikolina Babić Zujić komentirala je u kojoj se mjeri i je li se pad odrazio na poslovanje Croatia osiguranja.

Krenuvši od glavnog grada, zagrebačke nekretnine bilježe pad vrijednosti i to za 3,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u travnju iznosi 1.555 eura/m2. Tražene cijene stanova u glavnom gradu pale su u svim četvrtima, osim u Novom Zagrebu – Zapad. U samo jednoj četvrti u Zagrebu prosječne tražene cijene stanova su iznad 2.000 eura – na Medveščaku gdje se prosječne cijene stanova kreću od 2.109 eura/m2, a slijede ih stanovi u gradskoj četvrti Centar s cijenom od 1.977 eura/m2. Najniže cijene stanova su u Sesvetama, gdje je prosječna cijena u travnju iznosila 1.122 eura/m2 te u Novom Zagrebu – Istok gdje je cijena 1.257 eura/m2. 

Pad cijena stanova u Zagrebu u razdoblju 2008. - 2011. godine

Tražene cijene stanova u Splitu su, u odnosu na travanj 2013. godine, niže za 6,8% te njihova prosječna tražena cijena u travnju iznosi 2.145 eura/m2.

Kada su u pitanju ostali veći gradovi, cijene nekretnina u Rijeci pale su za 1,7% u odnosu na prošlu godinu te se prosječna tražena cijena stana kreće oko 1.520 eura/m2. Osijek bilježi pad cijena nekretnina za 2.7%.

Kako se pad tržište vrijednosti nekretnina odrazio na osiguranje imovine pitali smo Nikolinu Babić Zujić:

"Ne bih rekla da sam pad tržišne vrijednosti nekretnina ima utjecaja na  broj prodanih policaZnačajniji utjecaj može imati gospodarsko stanje, platežna sposobnost osiguranika i sl., odnosno iste okolnosti koje su dovele i do pada tržišne vrijednosti nekretnina.

Tržišne cijene nekretnina ne utječu u velikoj mjeri niti na promjenu cijene osiguranja. Naime, cilj osiguranja je dovođenje same nekretnine u prvobitno stanje prije štete, što znači da cijenu formiraju trošak rada i materijala potrebnog za popravak, dakle građevinska cijena, a ne trenutna tržišna vrijednost nekretnine.

Croatia osiguranje bilježi porast policirane premije u segmentu osiguranja turističkih apartmana i kućanstva, a takve police u pravilu se ugovaraju uz police kojima se same nekretnine osiguravaju od požarnih rizika: požar, oluja, tuča, udar groma, eksplozija, pad zračne letjelice, manifestacije i demonstracije, te udar tuđeg nepoznatog ili vlastitog motornog vozila u osiguranu nekretninu."

Suprotno od velikih gradova, na godišnjoj razini cijene nekretnina na Jadranu rastu (0,5%). Tražena cijena kuća na Jadranu, u travnju je iznosila 1.572 eura/m2 što je 1,7% više u odnosu na travanj 2013. Prosječna cijena kvadrata apartmana na Jadranu na godišnjoj je razini viša za 1% te iznosi 2.011 eura/m2.

U Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji tražene cijene apartmana više su od 2.000 eura, kao i u Primorsko-goranskoj te Istarskoj županiji.

Najpovoljnije nekretnine za odmor su vikendice u Zadarskoj županiji s cijenom od 1.603 eura/m2.