Unatoč padu tržišta, rast životnih osiguranja od gotovo 2 posto

Prva polovica 2009. godine u najvećem hrvatskom osiguravatelju, CROATIA osiguranju, donijela je nastavak pozitivnog trenda rasta životnih osiguranja od gotovo 2% unatoč padu toga tržišta u Hrvatskoj. I ostali ostvareni rezultati, uzimajući u obzir aktualnu krizu, pokazuju zadovoljavajuće tendencije te se do kraja godine opravdano očekuje ostvarivanje postavljenih planova.

U prvom polugodištu CROATIA osiguranje, sa ukupno zaračunatom premijom u iznosu od 1.904,9 milijuna kuna te tržišnim udjelom od 36,9 posto, i dalje zadržava lidersku poziciju na tržištu - kod neživotnih osiguranja s udjelom od 43,4, a kod životnih osiguranja s udjelom od 14,7%. Udio CROATIA osiguranja na tržištu, zajedno s CROATIA zdravstvenim osiguranjem, iznosi 38,1 posto.

Zavidan rezultat u prvih šest mjeseci godine ostvarila su životna osiguranja sa premijom od 172,4 milijuna kuna što je rast od 1,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Taj rezultat još je i važniji ako se zna kako je cjelokupno hrvatsko tržište životnih osiguranja palo za 3,5% u ovom dijelu godine. U neživotnim osiguranjima ukupno zaračunata premija iznosi 1.732,4 milijuna kuna.

Ukupni prihodi polugodišta iznose 1.610,6 milijuna kuna, što je za 1,5% više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Bruto dobit iznosi 50,5 milijuna kuna te je u odnosu na plan za promatrano razdoblje veća za 5,6 posto.

Bruto dobit Grupe CROATIA osiguranje u prvom polugodištu godine iznosi 110,9 milijuna kuna što je za 32,9% više nego u istom razdoblju prethodne godine. Važno je za naglasiti kako su ostvareni poslovni rezultati u društvima kćerima u regiji ostvareni su s prosječnim rastom  premije većim od 7%.

Želeći svoje usluge učiniti još dostupnijim svim građanima Hrvatske, CROATIA osiguranje početkom je godine otvorilo novu filijalu u Velikoj Gorici, a u svibnju zastupstvo društva u Brinju. Također, nastavljeno je i regionalno širenje - osnutkom novog društva kćeri u Makedoniji koje će se baviti neživotnim osiguranjima. Novo društvo će na tržištu ponuditi atraktivnu lepezu osigurateljnih proizvoda, a ambicija društva je postati lider na makedonskom tržištu. Nakon Vukovara, otvorene su i nove Stanice za tehnički pregled vozila u Splitu, Osijeku i Koprivnici.