U Puli najveći autorski sajam knjige u Hrvatskoj

Sajam knjige pod nazivom Sa(n)jam knjige, kojem je CROATIA osiguranje ove godine zlatni sponzor, najveći je autorski sajam knjiga u Hrvatskoj i najveći Festival autora u široj regiji. Sajam će se održati po četrnaesti put u Puli od 4. do 11. prosinca 2008. godine, a u sklopu istog će izlagati više od 300 hrvatskih nakladnika i nakladnika iz regije. Središte Sajma, sajamske hale s izloženim knjigama i središnji programi Festivala, smješteni su u Domu hrvatskih branitelja.

„CROATIA osiguranje je jedan od većih donatora u kulturi i umjetnosti u zemlji. Iznimno mi je drago što ćemo slijedom našeg angažmana u poticanju kulturnih i obrazovnih projekata nastaviti ove godine upravo u Puli, gradu koji se ne samo u zemlji već i šire projektima poput filmskog festivala profilirao kao grad kulture i umjetnosti i  uspio svojim umjetničkim projektima pokazati većim gradovima kako se i lokalni projekti u kulturi mogu podići na razinu nacionalne i regionalne prepoznatljivosti." izjavio je prilikom predstavljanja Sajma u književnom klubu Booksa u Zagrebu izvršni direktor CROATIA osiguranja Miljenko Nekić

Sa(n)jam knjige u Istri odredio se kao profilirani Festival autora i nakladnika koji svake godine određuje posebnu temu kao polazište i središte programa Sajma. Ove godine tema Sajma je Literarni nomadi. Kao što je Gilles Deleuze rekao: »Nomad nije nužno netko tko se kreće: postoje putovanja u kojima nema kretanja, ali se svejedno putuje intenzivno... nomadi su oni koji se počinju kretati kako bi ostali na istom mjestu i kako bi se oslobodili zakona«. Tako će na 14. Sajmu vladati literarni nomadi, književnici i znanstvenici koji ne samo da djeluju u novim sredinama, već su i svojim stvaralaštvom postali dio kulture zemlje koju su odabrali kao svoju novu domovinu, literarno se izražavaju novim jezikom, a u temama i motivima oslonjeni su kako na kulturu iz koje dolaze tako i na onu u koju su došli. Više o Sajmu pročitajte na www.sanjamknjige.hr.