Spremni smo za tržište EU

Ulazak Hrvatske u EU donijet će osiguranicima Croatia osiguranja, sadašnjim i budućim korisnicima još bolji standard usluge i poslovanja. Prema ocjeni Europske komisije hrvatski osiguravateljni sektor u potpunosti je spreman za ulazak u Europsku Uniju, a Croatia osiguranje je već tijekom prošle godine po svim parametrima uspješnosti ispunila europske zahtjeve o adekvatnosti kapitala.

Ulaskom Hrvatske u EU naše tržište osiguranja postaje dio jedinstvenog tržišta financijskih usluga EU, koje je u području osiguranja najveće svjetsko tržište. Osiguravajuća društva suočit će se s visoko konkurentnim europskim tržištem osiguranja na kojem se preko 4900 osiguravateljnih kompanija bori za što veći tržišni udio. Istovremeno, hrvatsko tržište osiguranja ima veliki potencijal rasta jer je prosječna premija osiguranja po stanovniku u Hrvatskoj višestruko manja u odnosu na tržište EU. U očekivanju gospodarskog rasta i oporavka u budućnosti procjenjujemo da će se fokus interesa građana u narednim godinama intenzivnije orijentirati prema životnim i zdravstvenim osiguranjima te očekujemo rast prodaje osiguranja poduzetnika, obrtnika i poljoprivrednika.

Bitno je naglasiti da hrvatski građani danas već imaju izbor pokrića gotovo svih rizika kao i u zemljama EU. Nastavak implementacije zakonodavstva EU i jak nadzor nad društvima za osiguranje dovest će do daljnje stabilizacije tržišta, što u konačnici znači da će osiguranicima biti zajamčen još viši standard usluge.

Hrvatsku u budućnosti očekuju prilagodbe u strukturi i visini premije osiguranja. Najistaknutija je svakako povećanje iznosa šteta za automobilska obvezna osiguranja. Svote osiguranja na ovom području višestruko će se povećati te će iznositi 1,12 milijuna eura za štete na stvarima i 5,6 milijuna eura za štete na osobama. Osiguranike očekuje i izjednačavanje premija za žene i muškarce u životnim i zdravstvenim osiguranjima, a dodatna novost je i to da će građani štetu u inozemstvu od sada moći rješavati direktno u Hrvatskoj. Isto tako, otvorit će se mogućnost da Croatia osiguranje direktno prati hrvatske tvrtke u inozemstvu u svim njihovim poslovnim pothvatima.

Croatia osiguranje je vodeći i najstariji osiguravatelj u zemlji s tradicijom od 129 godina poslovanja. Prepoznatljivost i ugled tvrtke zasigurno će i u budućnosti ostati važan čimbenik osigurateljnog tržišta. Radujemo se novim poslovnim izazovima te očekujemo da ćemo zadržati vodeću poziciju na tržištu osiguranja zemlje i regije.