Retrospektivna izložba Aleksandra Srneca

U sklopu Projekta partnerstva u kulturi CROATIA osiguranje je u Muzeju arhitekture organizirala konferenciju za medije povodom koje je najavljena retrospektivna izložba "Prisutna odsutnost" Aleksandra Srneca

Na izložbi će prvi put biti prikazan fascinantan opus ovog umjetnika koji je na diskretan način obilježio drugu polovicu 20. stoljeća u hrvatskoj umjetnosti, a projekt se priprema u organizaciji Kolekcije Marinko Sudac i Grada Varaždina te u suorganizaciji zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, Muzeja grada Varaždina i Galerijskog centra Varaždin. Postava obuhvaća 500 eksponata, slika, grafika, luminokinetičkih objekata, intervencija u prostoru, fotografija i eksperimentalnih filmova, koji će, po riječima autora izložbe, promijeniti dosadašnju percepciju nekih važnih dionica suvremene umjetničke prakse.

O značenju Srnecova djela govorili su dr. Jerko Denegri, dr. Feđa Vukić i dr. Hrvoje Turković.

Na konferenciji za medije sudjelovao je i varaždinski gradonačelnik dr. Ivan Čehok koji je izrazio je zadovoljstvo što Varaždin priprema tako veliki izložbeni projekt te je podsjetio da je prije ove izložbe u varaždinskom Galerijskom centru 2005. bila otvorena izložba "Rubne posebnosti-avangardna umjetnost u regiji 1918.-1989."

U sklopu najnovije retrospektive bit će predstavljena monografija "Srnec" na 608 stranica, objavljena u nakladi Edicije Sudac s tekstovima dr. Jerka Denegrija, dr. Hrvoja Turkovića i dr. Feđe Vukića. Prema riječima trojice autora, monografija zahvaća sve dijelove Srnecova stvaralaštva čija je glavna komponenta okrenutost istraživanju, eksperimentu i povezivanju različitih disciplina vizualnog.

Monografija će upozoriti na važne dionice Srnecova rada koje su do sada bile slabo ili nedovoljno poznate istraživačima umjetnosti druge polovice 20. stoljeća, naglasili su autori.