Rast dobiti Croatia osiguranja za 9,7 posto

Croatia osiguranje je do kraja lipnja 2013. godine ostvarila bruto dobit od 71,1 milijun kuna, što je 9,7 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. 

Ukupna zaračunata premija dosegnula je do kraja lipnja 2013. godine 1,61 milijardu kuna. Pri tome je zaračunata premija neživotnih osiguranja smanjena za 4,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je u životnim osiguranjima zabilježen rast od 3,0%.

„Naši rezultati tijekom ove godine u skladu su s našim očekivanjima i prognozama. Ostvarili smo 61,4 posto godišnjeg plana u prvoj polovici godine, čime smo vrlo zadovoljni. Hrvatsko tržište osiguranja prvo polugodište završio je s neznatnim premijskim plusom od 0,3 posto. Nadamo se da bi to mogla biti naznaka oporavka tržišta iako se do kraja godine ne očekuje značajniji rast premije“. naglasio je Krešimir Starčević, predsjednik Uprave Croatia osiguranja.  

Croatia osiguranje je uspjelo zadržati lidersku poziciju na tržištu i povećati  tržišni udjel za gotovo tri posto na 34,2 posto (zajedno s Croatia zdravstvenim osiguranjem) u odnosu na kraj prošle godine.   

Ukupni prihodi iznosili su krajem lipnja 1,27 milijardi kuna i smanjeni su za 3,6%. Croatia osiguranje je, sukladno padu prihoda, nastavilo sa strategijom još bržeg smanjenja rashoda koji su do kraja lipnja smanjeni za 4,1% na 1,22 milijarde kuna.

Tijekom 2013. godine smanjili smo broj podružnica sa 23 na 17. Male podružnice Čakovec i Koprivnica pripojene su Varaždinu. Gospić i Šibenik pripojeni su Zadru, a Bjelovar i Virovitica podružnici Kutina. Društvo na taj način želi ubrzati poslovne procese te centralizirati nabavu, pravne i opće poslove,informatičku potporu,računovodstvo,financijsko poslovanje i dio obrade šteta.

Ukupna bruto dobit Grupe Croatia osiguranje, koju čini 24 ovisna društva, iznosila je krajem lipnja 2013. godine 44,58 milijuna kuna. Zaračunata bruto premija iznosila je 1,86 milijardi kuna.

Ukupna imovina Grupe krajem lipnja 2013. godine iznosila je 9,77 milijardi kuna i povećana je za 3,8% u odnosu na kraj 2012. godine.

U cilju još veće zastupljenosti na tržištu Croatia osiguranje je povećalo udio u vlasništvu Croatia Lloyda d.d. koje na dan 30. lipnja iznosi 99,4% te je sudjelovala u dokapitalizaciji društva Pozavarovalnica Sava d.d., kako bi povećala svoj vlasnički udio u temeljnom kapitalu društva s ciljem jačanja tržišne pozicije u regiji. Po završetku procesa dokapitalizacije društva Pozavarovalnica Sava d.d. i upisom novih dionica, Croatia osiguranje je steklo 8,53% udjela u glasačkim pravima predmetnog društva.