Prvi put u Hrvatskoj – osiguranje prenosivih pločica na vozilima

Zagreb, 10. rujna 2009. - CROATIA osiguranje prva i jedina na hrvatskom tržištu nudi osiguranje prenosivih pločica koje se koriste za označavanje neregistriranih vozila koja nemaju policu obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti. Riječ je o vozilima u auto salonima i auto servisima s kojima se obavlja pokusna vožnja ili vozilima koja se kreću do mjesta carinjenja, homologacije, servisiranja, prodajnog ili izložbenog mjesta, atestiranja ili skladištenja.

Osiguranje je namijenjeno trgovačkim društvima i obrtnicima koji se bave proizvodnjom, nadogradnjom, prijevozom ili prodajom vozila, a odnosi se na osobna i teretna vozila te autobuse.

Prenosive pločice izdaje MUP na rok od jedne godine, a jednom policom osigurana su sva vozila koja koriste takvu pločicu. Za prenosive pločice prometna i knjižica prometnih potvrda dozvola izdaje se nakon zaključenja obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti.

Ovo osiguranje je obvezno prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, a za nepoštivanje korištenja prenosivih pločica za sva ovakva vozila u prometu predviđena je i novčana kazna koja se za tvrtke i obrte kreće od 5000 do čak 15.000 kuna. Zakon predviđa i kazne za vozače od 300 kuna, te prekršajne kazne za odgovorne osobe koje se kreću od 1500 do 5000 kuna.