Projekt za očuvanje hrvatske kulturne baštine

Potvrđujući svoju usmjerenost prema očuvanju hrvatske kulturne baštine, vodeći hrvatski osiguravatelj CROATIA osiguranje d.d. i hrvatski grad kulture Varaždin, svečano su u Vili Sermage predstavili prvi postav umjetnina u sklopu Projekta za očuvanje hrvatske kulturne baštine.

(25.4.2008) Projekt vrijedan 1,5 milijuna kuna započet je na inicijativu osnivača Kolekcije Sudac Marinka Suca, a ima za cilj potaknuti sustavno otkupljivanje djela suvremene umjetnosti nastalih tijekom dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj i u regiji. Osim za Muzej grada Varaždina, projekt također obuhvaća otkup umjetničkih djela za Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te Galeriju umjetnina Narodnog muzeja u Zadru, s namjerom kompletiranja zbirki tih muzejsko-galerijskih ustanova.

«CROATIA osiguranje kao i ja osobno, izuzetno smo ponosni što imamu privilegiju biti dio ovako značajnoga projekta. Zajedničkim snagama, kulturne ustanove, gospodarstvenici i mediji stvaraju model razvoja kulture kakav se uspješno primjenjuje u razvijenim zemljama. U suradnji s partnerima, CROATIA osiguranje teži postati predvodnik hrvatskoga kulturnoga prosperiteta.» smatra Boris Vrbanović, izvršni direktor Filijale Varaždin CROATIA osiguranja d.d.

Svečanom otvorenju nazočili su mnogi uglednici grada Varaždina, a prisutnima su se obratili gradonačelnik Grada Varaždina dr. Ivan Čehok, ravnatelj Muzeja grada Varaždina Branko Spevec te prof. Želimir Koščević, uvaženi hrvatski povjesničar umjetnosti i etnolog.

Pomno prateći kulturnu scenu u Hrvatskoj CROATIA osiguranje je nebrojeno puta iskazala spremnost da prepozna i stane iza kvalitetnih kulturnih projekata u državi. Tako je u zadnjih godinu dana donirala preko 100 donacija u projekte u kulturi ukupne vrijednosti 10 milijuna kuna.

Podupirući kulturne i društvene događaje i u gradu Varaždinu, CROATIA osiguranje u Varaždinu promiče neprolazne vrijednosti hrvatske kulture i umjetnosti priznate u svjetskim razmjerima, te je tako uz ovu vrijednu donaciju odlučila biti i jedan od sponzora Radar festivala i dodatno s 400.000 kn tokom godine sufinancirati sve druge projekte u kulturi u gradu Varaždinu

Predstavljeni postav bit će izložen u prostorima Galerije starih i novih umjetnika u Varaždinu.