Prije odlaska na godišnji odmor bitno je osigurati kućanstvo

Dolaskomljetnih mjeseci bilježi se i porast potražnje za osiguranjem kućanstva. Građanise ovom policom mogu uz prosječnu godišnju premiju od 150 do 200 kuna zaštititiod 14 različitih rizika (požar, eksplozija, izljev vode, oluja, tuča, udargroma, provalna krađa...). Mogućnost nastajanja ovih šteta u ljetnim mjesecimaveća je nego u ostatku godine.

Zbog odlazaka na godišnji odmor kuće istanovi ostaju prazni, pa ne postoji ni mogućnost pravovremenog reagiranjaukoliko nastupi neki od navedenih rizika, a samim time i sprječavanja nastankaveće štete. Primjerice, ukoliko pukne vodovodna cijev u stanu, a stan jeprazan, najvjerojatnije će se to primijetiti tek kada voda procuri susjedima, aza to vrijeme već je nastala značajna materijalna šteta.

Također, zavrijeme godišnjih odmora značajno raste broj provala u kuće i stanove. Svenavedeno dovoljan je razlog da motivira ljude na sklapanje osiguranja za koja udrugim dijelovima godine nisu toliko zainteresirani. Kod ovog osiguranja riječje o zaštiti stvari (namještaj, bijela tehnika, novac, odjeća, umjetničkipredmeti i druge dragocjenosti) a ne stana ili kuće kao građevine. Osiguranjekućanstva može se ugovoriti samostalno no korisnici Obiteljskog paketaostvaruju i dodatni popust od maksimalno 25 posto na cijeli paket.

Uzosnovno osiguranje stvari u kućanstvu u CROATIA osiguranju može se ugovoriti idodatno osiguranje boja, obloga, podova i stakla od gore navedenih opasnosti tekućanskih uređaja od šteta nastalih djelovanjem električne energije. CROATIAosiguranje nudi i mogućnost posebnog ugovaranja osiguranja od provalne krađe iza veće iznose no u ovom slučaju radi se i procjena, primjerice umjetnina ilinakita koje se osigurava.

Moguse osigurati i uobičajeni troškovi pronalaženja oštećenja na vodovodnim iodvodnim cijevima kućne kanalizacije, saniranje zidarskih i vodoinstalaterskihradova na zidu ili podu i naknada štete na tim cijevima. Od šteta nastalihdjelovanjem električne energije osim uobičajenih kućanskih uređaja (hladnjak,TV, perilica itd.) moguće je osigurati i stabilne klima uređaje. Stvarikućanstva moguće je osigurati i u nenastanjenom stanu kao i vikend kući ilivinogradarskoj klijeti.

Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranjeusprkos krizi osiguranja kućanstava lani su rasla za 3,2 posto. Hrvatskigrađani imali su ukupno kod svih hrvatskih osiguravatelja oko 459.000 policaosiguranja od požara i ostalih elementarnih nepogoda, ukupno vrijednih 346,24milijuna kuna. CROATIA osiguranje ima udjel u ovim osiguranjima od oko 47posto. Ostale vrste osiguranja kućanstva imalo je preko 377 tisuća građanavrijednih 76,5 milijuna kuna. Oko 40 posto građana Hrvatske ima osiguranjekućanstva u CROATIA osiguranju.