Povodom Svjetskog dana zdravlja

Zagreb,7. travnja 2011. -Povodom Svjetskog dana zdravlja koji se obilježava punih 60 godina, CROATIAzdravstveno osiguranje podsjeća na značaj preventivnih sistematskih pregledakoji su sastavni dio polica dodatnog zdravstvenog osiguranja. CROATIA zdravstvenoosiguranje zauzima jednu od vodećih pozicija na hrvatskom tržištu dobrovoljnihosiguranja sa 43 posto udjela. 

Građani Hrvatske u 2010. godini za dodatno idopunsko zdravstveno osiguranje izdvojili su ukupno 226,9 milijuna kuna, aposebno je značajan udio dopunskog zdravstvenog osiguranja u portfelju CZO-a. Usprkoskrizi i padu životnog standarda građana, CROATIA zdravstveno osiguranjezadržala je svoj tržišni udio i jednu od vodećih pozicija na tržištuzdravstvenih osiguranja s ukupno 97,2 milijuna kuna zaračunate premije što jepovećanje od 0,2% u odnosu na 2009. godinu.

U 2010. godini ostvaren je ukupni prihod od102,5 milijuna kuna što je 0,2% više u odnosu na 2009. godinu. Usluge poliklinikaCROATIA zdravstvenog osiguranja koristilo je više od 30.000 građana, koji suobavili preko 150.000 različitih pregleda i pretraga.

Dodatno zdravstveno osiguranje osiguraniku pruža viši standardmedicinske usluge i veći opseg prava koja nisu obuhvaćena obveznim zdravstvenimosiguranjem. Usluge dodatnog zdravstvenog osiguranja pružaju se osiguranicima udogovoru s ovlaštenim liječnikom CZO-a, u više od 430 ugovornih zdravstvenihustanova i specijalističkih ordinacija.

Dopunsko zdravstveno osiguranje pokriva troškove svih vrstadoplata (participacije) u obveznom zdravstvenom osiguranju za specijalističkepreglede, dijagnostiku, fizikalnu terapiju, stomatološke usluge, troškovebolničkog liječenja. Pokriveni su i troškovi za izdavanje lijeka u ljekarnama,a posebnu prednost predstavlja doplata za lijekove sa Dopunske liste lijekovaHZZO-a u preko 160 ugovornih ljekarni CZO-a.

Na današnji dan, 7. travnja 1948. godine Svjetska zdravstvena organizacija održala jeprvu Skupštinu, a taj se dan od 1950. godine obilježava kao Svjetski danzdravlja. Svjetska zdravstvena organizacija podsjeća nas ove godine da danas živimou eri velikih medicinskih dostignuća s čudotvornim lijekovima dostupnim kako bise liječila medicinska stanja koja su još prije nekoliko desetaka godina iličak prije nekoliko godina u slučaju HIV/AIDS-a bila fatalna.

Zato je glavni apel i tema Svjetskog dana zdravlja ovegodine očuvanje ovih otkrića za buduće generacije. Kampanja Svjetskezdravstvene organizacije koja će trajati do 7. travnja 2012. posebno je fokusiranana epidemiju HIV/AIDS-a, malarije i tuberkuloze.