Poljoprivrednici diljem Hrvatske sve se više osiguravaju

Zagreb, 25. veljače 2009. - Prezentacijom u Tovarniku završava prvi ciklus predstavljanja poljoprivrednih osiguranja CROATIA osiguranja hrvatskim poljoprivrednim proizvođačima. Oko tristotinjak poljoprivrednika i predstavnika lokalne samouprave u šest gradova diljem Hrvatske upoznalo se sa važnošću i prednostima osiguranja usjeva, nasada i životinja te mogućnostima koje nudi model sufinanciranja države, županija i općina.

CROATIA osiguranje jedina je osiguravajuća kuća u Hrvatskoj koja provodi model sufinanciranja poljoprivrednih osiguranja u suradnji s 17 hrvatskih županija te desecima jedinica lokalne uprave - općinama i gradovima diljem Hrvatskoj. Uz provođenje kontinuirane edukacije, ovakav model osigurao je stalno povećanje premije u osiguranju usjeva, nasada i životinja te doveo efikasnost isplata štete na najvišu razinu. U 2008. godini CROATIA osiguranje isplatilo je gotovo 128 milijuna kuna za štete nastale na usjevima i nasadima u najkraćem mogućem roku.

„Kontinuirano povećanje broja osiguranika dokaz je kako sve veći broj hrvatskih poljoprivrednika počinje shvaćati neophodnost osiguranja svoje proizvodnje. Ovaj uzlazni trend garancija je i stvaranja konkurentne poljoprivredne proizvodnje te približavanja EU standardima.", istaknuo je Saša Smrek, šef Odjela za osiguranja usjeva CROATIA osiguranja.

Kao izuzetno pozitivan primjer navedena je Varaždinska županija koja je u prošlogodišnjim tučama pretrpjela velike štete na usjevima i nasadima. Pravovremeno isplaćena šteta od gotovo 11 milijuna kuna bila je neophodna potpora u oporavku varaždinske poljoprivredne proizvodnje. Također, istaknut je i primjer jedinog osiguranika s otoka Brača kojemu je isplaćena šteta za pretrpljene gubitke u velikom požara u studenom prošle godine kada su uništeni hektari maslinika.

Na prezentacijima je naglašena i nužnost prenošenja dobrih iskustava iz osiguranja usjeva i nasada na osiguranje životinja. Osiguranjem životinja pokriven je, uz ostalo, neočekivani mortalitet koji je najčešći i najveći nepredviđeni trošak koji vlasnici trpe na svojim farmama.

Najveća hrvatska osiguravateljna kuća uvjerljivi je lider u segmentu poljoprivrednih osiguranja s preko 90% tržišnog udjela, a ta pozicija zajamčena je brzinom i dosljednošću u isplati šteta te velikim brojem i raznovrsnošću ponude proizvoda. Poljoprivrednicima se nude osiguranja od čak 13 vrsti rizika od kojih su najznačajniji: osiguranje od tuče, osiguranje od oluje te osiguranje od mraza.