Osiguravatelji iz Hrvatske i Srbije potpisali sporazum o zaštiti posjetitelja

Osiguravatelji iz Hrvatske i Srbije potpisali sporazum o zaštiti posjetitelja

U prostorijama Milenijum osiguranja u Beogradu, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Vladan Manić i direktor Hrvatskog ureda za osiguranje Hrvoje Pauković potpisali su Sporazum o zaštiti posjetitelja. Sporazum će vozačima iz obje države omogućiti bržu i efikasniju naknadu štete u slučaju prometne nezgode.

Sporazumom je predviđeno da se osoba koja je pretrpjela štetu na teritoriju druge države može obratiti svom uredu zelene karte, koji će u u suradnji s uredom države u kojoj se nezgoda dogodila omogućiti brže prikupljanje dokumenata i informacija potrebnih za ostvarivanje prava na naknadu štete. Konkretno, ured zelene karte iz države iz koje je oštećeni poslat će uredu države nastanka nezgode zahtjev da se:

  • izvrši identifikacija osiguravajućeg društva štetnika
  • izvrši identifikacija vozača ili vlasnika vozila štetnika, ukoliko u periodu od 6 tjedana nije bilo moguće utvrditi osiguravatelja
  • pribave dokumenti koji su neophodni ili pomažu u ostvarivanju prava na naknadu (npr. policijski zapisnik)
  • dostave detalji o garantnom fondu zemlje nastanka nezgode uz, kad god je to moguće, objašnjenja i korisne informacije

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Vladan Manić rekao je da potpisani Sporazum predstavlja veliko olakšanje za građane Srbije, jer je Hrvatska tranzitna država prema Europi i značajna turistička destinacija za građane Srbije. Direktor Hrvatskog ureda za osiguranje Hrvoje Pauković dodao je da vozači iz Srbije, u slučaju nezgode u Hrvatskoj, više neće morati mijenjati svoje poslovne ili turističke planove, jer će pravo na naknadu štete moći ostvariti i po povratku u Srbiju. On očekuje i da potpisani Sporazum dodatno unaprijediti tranzit, turizam i promet između Hrvatske i Srbije.