Osiguranje turista

Svi registrirani turisti koji ljetuju u hrvatskim hotelima, motelima,kampovima, marinama, kupališnim lječilištima i turističkim apartmanima obaveznosu zakonski osigurani od posljedica nezgode i nesretnog slučaja. CROATIAosiguranje koje je lider u osiguranju turista sa preko 50 posto tržišnog udjelaproteklih godina bilježi kontinuirani rast ovih osiguranja. Primjerice, u prvihšest mjeseci ove godine iznos policirane premije za osiguranje turističkihapartmana povećan je za 20,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2009. godine.

Za dnevnu premiju od jedne kune po gostuhotela, u slučaju nezgode CROATIA osiguranje osigurava svotu do 200.000 kuna zatrajni invaliditet, do 100.000 za smrt uslijed nezgode, do 10.000 kuna zaodgovornost hotela za ukradene stvari (pod uvjetom da se nalaze u hotelskomsefu ili je policijskim očevidom utvrđena provalna krađa ili razbojstvo) i do30.000 kuna za odgovornost hotela za nesretan slučaj.

Tako, primjerice manji hotel sa 50 ležajevauz ugovorenu dnevnu premiju od jedne kune po gostu, za vrijeme turističkesezone od 1. lipnja do 1. rujna uplatit će 4.600 kuna premije. Kada bi netko utom hotelu slomio ruku zbog dignutog tepiha na hodniku, osiguravatelj biisplatio štetu po stupnju utvrđenog invaliditeta (npr. 10%) i naknadnih do30.000 kuna za odgovornost hotela za tu nezgodu. Kada bi u isti hotel netkoprovalio i uzeo npr. fotoaparat, procijenila bi se vrijednost ukradene robe, aosiguranje bi isplatilo do 10.000 kuna.

Osiguranje pokriva i odgovornosti ugovaratelja prema gostima zbog tjelesnih ozljeda kao izbog oštećenja ili nestanka osobnih stvari. Gosti su pokriveni osiguranjem idok borave izvan hotela odnosno osiguranog objekta. Ono pokriva i eventualneizlete koje hotel organizira, nezgode na hotelskoj plaži, ukratko svugdje gdjepostoji odgovornost hotela ili nekog drugog turističkog objekta.

Iako osiguranje restorana zakonom nijeobvezno jer u njemu gosti ne borave duže vrijeme i ugostitelji su sve svjesnijirizika moguće nezgode u svojim objektima. Tako ove godine CROATIA osiguranjebilježi i sve veći rast osiguranja restorana, posebice na području Dubrovnika.

Ljeto je vrijeme putovanja pa se sve višegrađana uzima i putno zdravstveno osiguranje. Krajem svibnja ove godine brojovih osiguranja porastao je u CROATIA osiguranju za čak 9,4 posto. Istodobno jena razini cijelog hrvatskog tržišta zbog recesije i krize zabilježen pad ovihosiguranja od 6,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Osiguranje gostiju regulirano je Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti iz2006. godine, a za turističke agencije Zakonom o pružanju usluga u turizmu iz2007. godine. Kazna za nepridržavanje ove obveze za fizičke osobe kreće se od 5.000 do15.000 kuna, a pravne osobe mogu se kazniti za isti prekršaj novčanom kaznom ido 100.000 kuna.