Osiguranje apartmana za samo 400 kuna godišnje

ZAGREB, 4. kolovoza 2011. – Do kraja lipnja 2011. godine premije osiguranja turističkih apartmana u CROATIA osiguranju povećane su za više od 5 posto, a najveći rast očekuje se upravo tijekom ljetnih mjeseci. 

Za samo 400 kuna godišnje* vlasnici turističkih apartmana mogu se osigurati od većine rizika koji prijete njihovim stvarima, imovini gostiju, kao i od njihove odgovornosti kao iznajmljivača. Riječ je o iznimno povoljnom osiguranju koje bi svaki vlasnik apartmana trebao ugovoriti kako bi osigurao maksimalnu uslugu svom gostu.

Za navedeni iznos i primjer apartmana policom CROATIA osiguranja osigurane su: stvari do 80.000,00 kuna, gotov novac i plemeniti metali u zaključanom spremištu (npr. sef) do 3.150,00 kuna kao i umjetnine do 1.575,00 kuna po štetnom događaju. Osiguranje pokriva i odgovornost iznajmljivača u svojstvu privatne osobe do 15.750,00 kuna po štetnom događaju.

Policom osiguranja apartmana, ako se dodatno ugovori, pokrivene su i boje na zidu i građevinskoj stolariji, razne obloge na podu, zidu i stropu, tapete, lamperije, pločice i sl.) te podovi (parket, tapison, pločice i sl.) do 10.000,00 kuna po štetnom događaju. Uključeno je i dopunsko osiguranje uobičajenih troškova pronalaženja oštećenja na vodovodnim i odvodnim cijevima kućne kanalizacije do 1.260,00 kuna te osiguranje stakla na vratima i prozorima stana do 1.700,00 kuna po štetnom događaju.

Osiguranje stvari pokriva stvari vlasnika i gostiju koje služe za uređenje apartmana, uključujući i umjetnine, te za osobnu upotrebu i potrošnju. Stvarima u turističkim apartmanima smatraju se i gotov novac, vrijednosni papiri, drago kamenje, plemeniti metali, pravi biseri i predmeti od njih do određenog iznosa ukoliko su vlasništvo gostiju turističkih apartmana. Osiguranje od odgovornosti iznajmljivača pokriva štete učinjene gostima turističkih apartmana i njihovim stvarima te odgovornost osiguranika za štete koje prouzroči u svojstvu najmodavca apartmana.

Osiguranje turističkih apartmana pokriva štete nastale od 14 osnovnih rizika. Među njima su požar i udar groma, eksplozije, oluje, tuče, poplave i bujice, klizanja tla i odronjavanja zemljišta. Premija osiguranja ovisi o kategoriji građevinskog objekta (nastanjen ili nenastanjen), veličini turističkog apartmana (prema broju ležaja), opsegu pokrića (odabrani predmeti osiguranja, dopunski rizici), svoti i trajanju osiguranja.

Ako se osiguranje sklapa za trajanje duže od 5 godina CROATIA osiguranje odobrava dodatni popust. Ako se osiguranje sklapa na trajanje do 4 mjeseca odobrava se popust na godišnju premiju od 20%.

Standardima EU svake godine sve više osiguranja postaje obvezno. Za sada osiguranje turističkih apartmana (osiguranje imovine) ne spada u tu skupinu. Prema zakonu obvezno je osiguranje svih registriranih turista od posljedica nezgode i nesretnog slučaja.

*apartman sa 6 ležajeva