Nastavlja se partnerstvo CROATIA osiguranja i Varaždinske županije – počela sezona poljoprivrednih osiguranja

Varaždin, 9. veljače 2009. - U suradnji s Agencijom za razvoj Varaždinske županije, CROATIA osiguranje prezentiralo je svoja poljoprivredna osiguranja predstavnicima jedinica lokalne samouprave i poljoprivrednim proizvođačima Varaždinske županije. Nastavak je to veoma uspješnog partnerstva započetog 2002. godine između našeg najvećeg osiguravatelja i ove županije u sufinanciranju i promicanju važnosti osiguranja usjeva, nasada i životinja.

Za štete nastale na usjevima i nasadima na varaždinskom području CROATIA osiguranje u 2008. godini isplatilo je gotovo 11 milijuna kuna u najkraćem mogućem roku. Varaždinska županija samo je jedna od hrvatskih županija u kojoj je CROATIA osiguranje partnerstvom s lokalnom upravom omogućila svojim osiguranicima subvencije, edukacijom poljoprivrednih proizvođača ostvarila kontinuirano povećanje premije u osiguranje usjeva, nasada i životinja te dovela efikasnost isplata štete na najvišu razinu. Također, CROATIA osiguranje jedina je osiguravateljska kuća u Hrvatskoj koja nudi ovakav model poljoprivrednih osiguranja.

„Model osiguranja usjeva i nasada koji provodimo u Varaždinskoj, ali i u drugim hrvatskim županijama pokazao se izuzetno uspješnim te daje značajne rezultate. Prošle godine u Varaždinskoj županiji osigurano je gotovo 15 000 parcela u vlasništvu oko 5 000 poljoprivrednika. Prošla, vremenski veoma nestabilna godina, bila je, također, poruka o važnosti osiguranja usjeva i nasada.", naglasio je jedan od prezentera, Saša Smrek, šef Odjela za osiguranja usjeva CROATIA osiguranja.

Na istoj prezentaciji istaknuta je i važnost osiguranja životinja u poljoprivrednoj proizvodnji kao i potreba subvencioniranja ove vrste osiguranja po uzoru na osiguranje usjeva i nasada.

„Dobra iskustva iz osiguranja usjeva i nasada nužno je prenijeti i na osiguranje životinja. Potrebu za ovom vrstom osiguranja životinja pokazuje i činjenica da očekivani mortalitet životinja proizvođačima ulazi u završnu kalkulaciju, ali neočekivani mortalitet uvijek je nepredviđeni trošak. Upravo je taj neočekivani mortalitet životinja pokriven ovom vrstom osiguranja kao i druge neočekivane štete koje vlasnici mogu pretrpiti na svojim farmama.", istaknuo je Tomislav Bigač, šef Odjela za osiguranje životinja CROATIA osiguranja.

Najveća hrvatska osiguravateljna kuća uvjerljivi je lider u segmentu poljoprivrednih osiguranja s preko 90% tržišnog udjela, a ta pozicija zajamčena je brzinom i dosljednošću u isplati šteta te velikim brojem i raznovrsnošću ponude proizvoda. U prošloj godini na području Republike Hrvatske uplaćeno je gotovo 128 milijuna kuna premije u ovom segmentu osiguranja.