Manje od 4 posto građana ima osiguranu imovinu

Zagreb, 27. srpnja 2011. – Za ukupne štete prema policama osiguranja kućanstva CROATIA osiguranje isplatila je u 2010. godini građanima 13,82 milijuna kuna, što je povećanje za 17,7 posto u odnosu na 2009. godinu. Pri tom je samo za štete od krađa u stanovima i kućama građanima isplaćeno u 2010. godini 2,15 milijuna kuna. Štete od krađa bile su gotovo dvostruko veće nego u 2009. godini što govori o porastu opasnosti od ovog rizika.    

Prema posljednjim podacima Hrvatskog ureda za osiguranje u prvih šest mjeseci 2011. godine samo 171.206 građana Hrvatske ili manje od 4 posto ukupnog stanovništva imalo je policu osiguranja imovine svog kućanstva. Blizu 40 posto njih bilo je osigurano u CROATIA osiguranju. Građani su za osiguranje kućanstva do kraja lipnja izdvojili 37,7 milijuna kuna što je 3,7 posto više nego u lipnju 2010. godine.

Prosječni građanin Hrvatske, prema statistici Europske federacije osiguravatelja (CEA), izdvaja ukupno za sve premije osiguranja oko 289 eura godišnje od čega se 213 ili preko 70 posto odnosi na neživotna osiguranja. No, samo oko 5 posto tog iznosa odlazi na osiguranje imovine. Istodobno, statistike britanskih osiguravatelja pokazuju da oko 78 posto Britanaca osigurava svoj dom od raznih rizika i opasnosti koje mu prijete.

Elementarne nepogode, sve učestalije krađe i razbojstva, ali i izljevi vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi samo su neke od opasnosti koje ugrožavaju naše domove. Ove opasnosti prijete svaki dan, a rizik od njih se povećava u vrijeme godišnjih odmora.

Građani često imaju predrasude da su osiguranja imovine skupa i nepotrebna sve dok se ne dogodi neka šteta. Cijena osiguranja imovine CROATIA osiguranja u prosječnom dvosobnom stanu stoji samo 200 do 250 kuna godišnje što je doista minimalno ulaganje u sigurnost svog doma.

Osiguranjem kućanstva u  CROATIA osiguranju obuhvaćena je zaštita stvari od čak 14 opasnosti među kojima su požar i udar groma, oluja i tuča, poplave i bujice, klizanje tla i odronjavanje zemljišta. CROATIA osiguranje nudi osiguranje od krađe odvojeno ili u sklopu ove police.