Inicijativa CROATIA osiguranja - isplata mirovina u osiguranjima

Zagreb, 27.10.2011. – CROATIA osiguranje inicijator je ideje isplate mirovina iz drugog i trećeg stupa mirovinske reforme preko osiguravajućih društava i mirovinskih fondova. Građani time dobivaju mogućnost izbora gdje će i uz koju naknadu raspolagati svojom dodatnom mirovinom. 

„U EU građani na raspolaganju imaju pored osiguranja i mirovinskih fondova i mogućnost isplate preko banaka i privatnih tvrtki.“ - naglasila je Veronika Šapina-Pezelj, direktorica Croatia osiguranje dobrovoljnog mirovinskog društva na radionici koja je organizirana za hrvatske novinare u Belom Manastiru.

Istaknula je i kako osiguravateljna društva imaju identičan proizvod kao što je mirovina, a to je renta. Osiguranja također imaju znanje i tehnologiju isplate rente koje je jednako primjenjivo na isplatu mirovine. U obveznim mirovinskim fondovima danas je 1,58 milijuna članova koji imaju 40 milijardi kuna vrijednu imovinu. U trećem je dobrovoljnom stupu 187.000 članova koji raspolažu sa 1,9 milijardi kuna ukupne imovine.

Mirovine u Hrvatskoj danas isplaćuje samo jedno mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD). Jednostavna računica pokazuje da je po sadašnjem sustavu isplata preko osiguranja na ušteđenih 100.000 kuna u 5 godina iznosila 1720 kuna mjesečno dok u MOD-u iznosi 1593 kune mjesečno.

Glavna tema ovogodišnje edukativne radionice za novinare u organizaciji CROATIA osiguranja bila je osiguranje imovine. Prema posljednjim podacima Hrvatskog ureda za osiguranje u prvih devet mjeseci 2011. godine 272.718 građana Hrvatske imalo je policu osiguranja imovine svog kućanstva. Čak ako optimistično procijenimo da je riječ o kućanstvima od prosječno tri člana, manje od 20 posto građana Hrvatske ima osiguranu svoju imovinu.

Istodobno, neke statistike britanskih osiguravatelja pokazuju da oko 78 posto Britanaca osigurava svoj dom od raznih rizika i opasnosti koje mu prijete.

„Sve to pokazuje da moramo još poraditi na edukaciji i podizanju svijesti o osiguranju vlastite imovine“ – naglasio je Drago Klobučar, direktor Sektora za osiguranje imovine CROATIA osiguranja.

Klobučar je naglasio da osiguranja poduzetnicima pružaju sigurnost da neki nepredvidivi događaji ili opasnosti neće dovesti u pitanje poslovanje tvrtke i egzistenciju djelatnika. Poduzetnik osiguranjem pridonosi i sigurnosti i zadovoljstvu svojih djelatnika za koje je ugovorio, primjerice, policu osiguranja od nezgode.

CROATIA osiguranje je lider u osiguranju imovine s 55 posto udjela krajem rujna 2011. godine. Prema podacima od kraja 2010. godine apsolutni je lider u osiguranju usjeva i nasada sa 96 posto udjela i u osiguranju životinja sa 89 posto udjela. U osiguranju od odgovornosti CROATIA osiguranje drži 65 posto tržišnog udjela, 37 posto u osiguranju imovine od požara i nekih drugih opasnosti, dok u ostalim  osiguranjima imovine CROATIA osiguranje drži 66 posto tržišta. Krajem 2010. godine građani su za sve vrste osiguranja imovine u CROATIA osiguranju uplatili 866,53 milijuna kuna premija.

Zanimljivo je da su osiguranja zdravlja i imovine jedina osiguranja koja su rasla i u krizi. Stručnjaci procjenjuju da će isto biti i u budućnosti posebice s povećanjem standarda nižeg i srednjeg sloja građana. Na osiguranje imovine danas u EU otpada 29 posto svih osiguranja, na životno 61, a na zdravstvena osiguranja 10 posto.