Dani hrvatskog osiguranja u Opatiji

U organizaciji Udruženja osiguravatelja Hrvatske gospodarske komore (HGK), a pod pokroviteljstvom Ministarstva financija, u Opatiji se 24. i 25. studenog održava konferencija "Dani hrvatskog osiguranja".

Okupljene je na otvaranju konferencije pozdravio predsjednik HGK Nadan Vidošević i u govoru naznačio kako se konferencija održava u ozračju globalne krize, koja se prelijeva na sve segmente života, pa tako i na osigurateljno tržište. Vidošević je naglasio da osiguravateljno tržište ipak ima perspektivu daljnjega jačanja na financijskom tržištu i da osiguranje drži 5% financijske strukture u Republici Hrvatskoj.

 

Sudionicima skupa su se obratili i Ivan Vrljić, zamjenik direktora HANFE, Većeslav Bergman, direktor HZZO-a, te Damir Kaufman ravnatelj Uprave za financijski sustav Ministarstva financija.

Sama konferencija pokriva niz zanimljivih i aktualnih tema.

Prvo izlaganje pod naslovom Utjecaj globalizacije financijske krize na industriju osiguranja imao je prof. dr. Drago Jakovčević s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. U iznimno zanimljivom predavanju naglasio je da je financijska kriza nastala izvan financijskoga sektora. Pomalo pesimistično naglasio je da bi kriza mogla trajati sedam godina, koliko je trajao i sam nerealan rast koji se ispuhnuo poput balona.

Damir Kaufman upoznao je sudionike s planovima uređenja financijskog sustava u narednom razdoblju i njegovoga usklađivanja s europskim standardima.

Čitav idući blok predavanja bio je posvećen dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju. Dr. Damir Zorić, član Uprave Sunce osiguranja, održao je izlaganje na temu Razvoj i perspektive dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u RH, te istaknuo da bismo na tom planu trebali slijediti iskustva i primjer susjedne Slovenije.

Dr. Branka Erdelji Štivić iz Croatia zdravstvenog osiguranja (CZO) prenijela je iskustva u provođenju dodatnog zdravstvenog osiguranja, iskustva kakve je u svoje 4 i pol godine postojanja imao CZO.

U popodnevnom dijelu tema konferencije su životna osiguranja, a  predavači će prikazati trenutno stanje tržišta životnih osiguranja u Hrvatskoj i Europi.

Tema drugoga dana konferencije su Aktualne teme u osiguranju, a među predavačima biti će Slaven Dobrić iz Allianz Zagreb d.d., Jelena Rofaj iz HANFA-e, Krešimir Kolar iz Kvarner Vienna Insurance Group d.d. i Berislav Matijević iz CROATIA osiguranja d.d.

Konferencija završava u utorak u popodnevnim satima.