Croatia osiguranje na konferenciji Sigurnost kulturne baštine – SIGArt 2014.

Croatia osiguranje na konferenciji Sigurnost kulturne baštine – SIGArt 2014.

Međunarodna konferencija Sigurnost kulturne baštine SIGArt 2014.,  održana je u Zagrebu i Krapini 26. i 27. svibnja 2014. godine u organizaciji Hrvatskog  foruma za urbanu sigurnost i časopisa Zaštita, tvrtke Tectus d.o.o., pod  pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i Grada Zagreba. 

Razvoj svijesti o važnosti zaštite kulturne baštine jedan je od bitnih aspekata napora koje zemlje ulažu u problematiku zaštite i očuvanja svoje materijalne i nematerijalne baštine. Tako je fokus konferencije bio zaštita i sigurnost kulturnih objekata i lokaliteta, prevencija suvremenim metodama i tehnikama, upravljanje rizicima, sigurnosni aspekti muzejskih postava, suvremeni sustavi tehničke zaštite, zaštita sakralne baštine, zaštita arheoloških objekata te europska iskustva. Tijekom dva dana održavanja predstavljeni su vodeći europski stručnjakci za sigurnost kulturne baštine iz institucija kao što su muzej Guggenheim Bilbao, Rijksmuseum Amsterdam, muzej Victoria & Albert iz Londona i drugi.

 "Brojne su prijetnje pokretnoj kulturnoj baštini zemalja - ratovi, prirodne katastrofe i pljačke samo su neke od njih – zbog čega je prevencija i spremnost na njih kroz podizanje javne svijesti o toj problematici važan aspekt svakog suočavanja s njom", rekla je Veronique Dauge iz Odjela za kulturu UNESCO iz Venecije.

Ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić istaknula je kako je potreba promocije segmenta sigurnosti u muzejima i unutar kulturne baštine uopće u nas nedovoljno poznata te je potrebno još raditi na promidžbi te problematike. Istakla je da se djelatnici u muzejima stalno susreću s novim izazovima i da moraju još jako puno i učiti o području sigurnosti.

U ime Croatia osiguranje na konferenciji su sudjelovale direktorica Službe za obradu šteta Filijale za osiguranje prijevoza i kredita Katarina Sunara i direktorica Službe za prodaju osiguranja Filijale za osiguranje prijevoza i kredita Renata Ogrizek.  Filijala već dugi niz godina gradi uspješnu poslovnu suradnju s muzejima i galerijama putem iznimno kvalitetnih osigurateljnih pokrića te su u sklopu konferencije održali predavanje na temu „Osiguranje izložbi“ i promovirali osiguranje transportnih i imovinskih rizika kojima su umjetnički predmeti izloženi za vrijeme transporta i trajanja izložbe.

 - Unatoč visokim standardima zaštite i novim tehnologijama, savršene zaštite nema. Stoga je potreba za osiguranjem umjetničkih predmeta prilikom organiziranja izložbi i dalje značajna. Croatia osiguranje nudi vrlo kvalitetno osiguranje umjetničkih predmeta za slučaj uništenja ili oštećenja umjetnina, i to za vrijeme pripreme i pakiranja umjetnina za transport, utovara u prijevozno sredstvo, za vrijeme trajanja cijelog transporta, istovara iz prijevoznog sredstva, stajanja i pripreme u kulturnoj ustanovi, postavljanja i trajanja izložbe, skidanja i pakiranja umjetnina nakon završetka izložbe te iznova  utovar u prijevozno sredstvo, transport i istovar - istaknula je na konferenciji Katarina Sunara te dodatno pojasnila sve modele osiguranja.

 Lijevo; Renata Ogrizek, direktorica Službe za prodaju osiguranja Filijale za osiguranje prijevoza i kredita
Desno; Katarina Sunara, direktorica Službe za obradu šteta Filijale za osiguranje prijevoza i kredita 

Na konferenciji je prezentirano kako izgleda koordinirati istraživanje najveće krađe umjetnina u Europi, koje je na kraju rezultiralo zapljenom više od 60 milijuna opljačkanih umjetnina. Govorilo se o modelima i trikovima koje krijumčari umjetnina služe da bi iznijeli umjetnine iz zemlje, kojim se vještinama služe carinici da bi ih u tome otkrili te kako se štite vrijedna umjetnička djela u poznatim svjetskim i hrvatskim muzejima.

Konferencija se održana u partnerstvu s Muzejom suvremene umjetnosti, Muzejom krapinskih neandertalaca, Turističkom zajednicom grada Zagreba, te Veleposlanstvom Španjolske i Talijanskog instituta za kulturu, i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i Grada Zagreba.