CROATIA osiguranje isplatilo 10 milijuna kuna poljoprivrednih šteta

Varaždin, 20. studeni 2008. - Za štete nastale na usjevima i nasadima na varaždinskom području CROATIA osiguranje d.d. u prvih 10 mjeseci ove godine isplatilo je gotovo 10 milijuna kuna u najkraćem mogućem roku.  

Najveći postotak šteta u osiguranju usjeva i nasada isplaćen je na račun šteta nastalih od posljedica tuče kojima je Varaždinska županija ove godine bila izrazito izložena. Varaždinska županija samo je jedna od hrvatskih županija u kojoj je CROATIA osiguranje partnerstvom s lokalnom upravom omogućila svojim osiguranicima subvencije, edukacijom poljoprivrednih proizvođača ostvarila kontinuirano povećanje premije u osiguranje usjeva i nasada te dovela efikasnost isplata štete na najvišu razinu.

„Varaždinska županija od 2002. godine prva je u Hrvatskoj krenula u sufinanciranje osiguranja i od samog početka imamo podršku CROATIA osiguranja. Smatramo da svima ova godina treba biti poruka o korisnosti ovakvog modela osiguranja usjeva i nasada. Nadam se da će ovakva brza i profesionalna isplata štete probuditi interes ostalih gradova i općina u županiji da se uključe u ovaj veliki i izrazito uspješan projekt." izjavio je varaždinski župan dr. sc. Zvonimir Sabati.

Najveća hrvatska osiguravateljna kuća uvjerljivi je lider u segmentu osiguranja usjeva i nasada s preko 90% tržišnog udjela. U ovoj godini na području RH uplaćeno je gotovo 70 milijuna kuna premije u segmentu poljoprivrednih osiguranja.

„Varaždinska županija svakako je odličan primjer kako se suradnjom lokalne vlasti i osiguratelja može doći do značajnih rezultata. Ove godine u Varaždinskoj županiji osigurano je gotovo 15 000 parcela u vlasništvu oko 5 000 poljoprivrednika. Pri samim procedurama utvrđivanja i isplate štete poljoprivrednici su imali malo ili nikakvih obveza, na što smo posebno ponosni, a što je doprinijelo efikasnosti i potvrđivanju povjerenja naših osiguranika." istaknuo je Vanja Nadali, direktor Sektora za osiguranje imovine i reosiguranje CROATIA osiguranja.

CROATIA osiguranje jedina je osiguravateljska kuća u Hrvatskoj koja nudi ovakav model osiguranja usjeva, a u Varaždinskoj županiji uspješno se provodi u općinama Petrijanec, Jalžabet, Beretinec, Vinica i Cestica. Načelnik općine Petrijanec Vladimir Kurečić na konferenciji za novinare održanoj u Varaždinu poljoprivrednicima je poručio: „Nerealno je očekivati, pogotovo u okolnostima gospodarske krize, da će država kroz humanitarnu pomoć participirati u sanaciji šteta. Županije, općine i gradovi stoga će se morati prikloniti ovakvom modelu kakav se koristi i u zapadnoj Europi žele li zaštititi svoju poljoprivrednu proizvodnju."

CROATIA osiguranja uvjerljivi je lider u poljoprivrednim osiguranjima, a ta pozicija zajamčena im je brzinom i dosljednošću u isplati šteta te velikim brojem i raznovrsnošću ponude proizvoda. Poljoprivrednicima se nude osiguranja od 13 vrsti rizika u različitim paketima od kojih su  za njih najznačajniji: osiguranje od tuče, osiguranje od oluje te osiguranje od mraza.