Croatia osiguranje generalni pokrovitelj najskuplje izložbe u povijesti zemlje

ZAGREB, 19. veljače - U Galeriji Klovićevi dvori predstavljeno je otvaranje izložbe Remek - djela iz Muzeja Picasso. Riječ je o zahtjevnom međunarodnom projektu dviju država, Republike Hrvatske i Republike Francuske,  uz podršku Ministarstava kulture obiju zemalja, Grada Zagreba te brojnih sponzora koji su prepoznali važnost i financijski poduprli projekt koji će razveseliti brojne ljubitelje umjetnosti. 

Uprava Musée National Picasso u Parizu pristala dati dozvolu da, iznimno za potrebe izložbe u Zagrebu, izložbu osigurava domaća osiguravajuća kuća Croatia osiguranje, a ukupna osigurana vrijednost izložbe je 670 milijuna eura.

Dosad najveću i najvažniju izložbu Picassovih djela u ovom dijelu Europe na konferenciji za novinare predstavili su zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i ravnateljica Galerije Klovićevi dvori Marina Viculin. Predsjednik Uprave Croatia osiguranja Krešimir Starčević obratio se predstavnicima medija prije svečanog potpisivanja ugovora.

„Naše generalno pokroviteljstvo ove izložbe je kombinacija sponzorstva i core-bussinesa. Osigurana svota je čak 670 milijuna eura. Pratimo umjetnine na putu do Zagreba, osiguravamo izložbu i pratimo ih na povratku u Pariz. To je posao koji mogu raditi samo najbolji osiguravatelji i ponosni smo što je prvi put dozvoljeno da ga provede domaća osiguravateljna kuća, čime se potvrđuje naša kvaliteta i želja da doprinesemo zajednici u kojoj djelujemo. Suradnja Croatia osiguranja i Klovićevih dvora traje jako dugo, stoga nije neobično da se odazovemo i pomognemo da ovo putovanje Picassa skrene i do Zagreba. S Picassom ulazimo u EU.“ izjavio je na konferenciji predsjednik Uprave Croatia osiguranja Krešimir Starčević.

Izložba Picassovih remek-djela u Zagreb dolazi iz Hong Konga i posljednja je prije njezina povratka u pariški muzej 'Picasso'. Pokriva cijeli opus, od najranijih djela nastalih kada je Picasso imao četrnaest godina do onih iz godine njegove smrti te donosi 56 slika i skulptura najslavnijeg majstora 20. stoljeća. Stručnjaci predviđaju da će ovaj umjetnički projekt nadrasti naše regionalne okvire te da će privući brojne štovatelje umjetnisti iz ovog dijela Europe, a u Klovićevim dvorima najavili su da na izložbi očekuju 80.-100.000 posjetitelja za vrijeme trajanja izložbe, od 23. ožujka do 7. srpnja 2013. godine.