Croatia osiguranje danas obilježava 129.-u godišnjicu poslovanja

Zagreb, 4. lipnja - Croatia osiguranje, najstarije osigurateljno društvo u zemlji i regiji te jedno od najstarijih u Europi, danas obilježava 129.-u godišnjicu uspješnog rada. 

Croatia osiguravajući zavod osnovan je 4. lipnja 1884. godine. Prva podružnica otvorena je u Osijeku 1896. godine. Do 1905. godine tvrtka je pružala uslugu samo za požarno osiguranje, a od tada i za životno osiguranje. Od 1910. poslovanje se proširuje na osiguranje od provalne krađe, nezgode,zakonske dužnosti jamstava,stoke, usjeva, tuče i transportnog osiguranja.

U godinama uoči drugog svjetskog rata zadruga se razvija u našeg najvećeg i najjačeg domaćeg osiguravatelja,što ostaje i do današnjih dana. Godine 1990. Croatia osiguranje postaje dioničko društvo u pretežitom državnom vlasništvu.

„Bogata tradicija i ugled tvrtke zasigurno će i u budućnosti ostati važan čimbenik razvoja osigurateljnog tržišta te očekujemo da ćemo zadržati vodeću poziciju u osigurateljnoj industriji u zemlji i regiji. U znaku još jedne uspješne poslovne godine, zahvaljujemo našim klijentima na izgrađenom uzajamnom povjerenju. Temeljni cilj tvrtke ostaje očuvanje visoke razine zadovoljstva naših osiguranika i njihove lojalnosti“, naglasio je Krešimir Starčević, predsjednik Uprave Croatia osiguranja. 

Croatia osiguranje je 2012. godinu završilo s bruto dobiti od 140,4 milijuna kuna, što je za 34,1 posto više u odnosu na 2011. godinu i iznosom je najveća ostvarena dobit u proteklih 12 godina. U prvom kvartalu 2013. godine ostvarena je bruto dobit iznosi 35,6 milijuna kuna i viša je za 34,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istodobno je u prvom kvartalu ove godine tržišni udio povećan za 4,6 posto i iznosi 35,7 posto. Po svim parametrima uspješnosti Croatia osiguranje je ispunilo europske zahtjeve o adekvatnosti kapitala Solvency II.

Ulazak u 129. godinu tvrtka je obilježila nizom projekata društvene odgovornosti. Između ostalog,  službeni smo sponzor i osiguravatelj najvećih kulturno-umjetničkih projekata u zemlji, izložbe Picassovih djela vrijedne 670 milijuna eura i Caravagovog umjetničkog rada vrijednog 60 milijuna eura.  U prvoj polovici godine proveli smo niz humanitarnih donacija, od čega ističemo donaciju za pomoć udruzi Krijesnica koja brine za djecu oboljelu od malignih bolesti u iznosu 150.000 kn te projekt „Ljeto s Croatia osiguranjem“ koji ćemo provesti u lipnju i srpnju u deset gradova kontinentalne Hrvatske s ciljem podizanja kvalitete života tijekom ljetnih mjeseci na području zelene Hrvatske. Više o projektima pogledajte na našoj web stranici www.crosig.hr.

Grupa Croatia osiguranje posluje u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i na Kosovu. U 2009. godini Croatia osiguranje je proglašeno najboljom osiguravajućom kompanijom u jugoistočnoj Europi, dobitnik je i  četiri zlatne te jedne kristalne kune Hrvatske gospodarske komore u kategoriji najboljih osiguravatelja.