Croatia osiguranje bilježi rast premija osiguranja od potresa za 24,53%

ZAGREB, 31.svibnja 2012 – Nakon prošlogodišnjeg potresa u Japanu kao i nedavnog u Italiji, od kojeg su podrhtavanje tla osjetili i građani Istre i središnje Hrvatske, zabilježen je  povećan broj upita građana i gospodarstvenika za osiguranje od potresa. U prva četiri mjeseca ove godine Croatia osiguranje bilježi rast premija osiguranja od potresa od 24,53 posto što govori o povećanju interesa i svijesti građana o opasnosti od ovog rizika. 

U odnosu na isto razdoblje 2011. godine premije osiguranja od potresa povećane su na području Splita za 47 posto, u Rijeci za 28 posto, a u Zagrebu za 15 posto.

Riječ je o dodatnom osiguranju koje se posebno ugovara uz policu osiguranja požarnih rizika,a kojim se nadoknađuju materijalne štete uzrokovane izravnim djelovanjem potresa jačine 5 ili više stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

Visina premije, odnosno cijena za dodatno osiguranje od potresa, ovisi o  vrijednosti građevinskoga objekta, opreme i zaliha, tipu rizika (stambeni, komercijalni i industrijski), starosti objekta i tarifnoj zoni.  Croatia osiguranje pravnim osobama nudi i osiguranje od opasnosti prekida rada kao posljedice djelovanja potresa.

Tarifne zone utvrđene su s obzirom na poštanski broj mjesta. Poštanski uredi vode se prema zonama izloženosti potresu (6 zona u RH).

„Za stan u vrijednosti 600.000 kuna izgrađen nakon 1964. godine od 100 m2 okvirna cijena police osiguranja od rizika potresa u užem centru Zagreba iznosi oko 500 kuna godišnje. Prosječna cijena iste police u Osijeku je 100 kuna, a primjerice u Rijeci ili Dubrovniku 320 kuna. Prema gore navedenim parametrima i procjenama rizičnosti, najskuplja polica osiguranja od rizika potresa platit će za isti stan, primjerice, Trogiranin i to oko 1050 kuna godišnje. Kao što vidite, riječ je o vrlo malim iznosima, s obzirom na štete koje su pokrivene.“ – izjavio je Drago Klobučar, direktor Sektora za osiguranje imovine u Croatia osiguranju.

U 2009. i 2010. godini poplave su bile na pravom mjestu, a potresi na trećem, na ljestvici od čak 133 prirodnih katastrofa koje su se dogodile u svijetu. U 2011. godini razorni potres u Japanu preokrenuo je rang ljestvicu. Svjetska je ekonomija doživjela gubitke od čak 370 milijardi dolara, a 57 posto svih šteta odnosi se upravo na ovaj potres. Prema podacima Swiss Re, štete od prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda povećane su u 2011. godini za 142 posto.