Broj šteta od poplava u Croatia osiguranju povećan za 50 posto

Broj šteta od poplava u Croatia osiguranju povećan za 50 posto

U Hrvatskoj samo 16% građana ima osigurano kućanstvo, a u Gorskom Kotaru gotovo nitko uz imovinu ne osigurava rizik šteta od pritiska snijega na objekt

Zagreb, 14. veljače- Dok se još zbrajaju velike materijalne štete od poplava izazvanih topljenjem snijega i obilnim kišama, stručnjaci Croatia osiguranja upozoravaju da je broj šteta od poplava lani povećan za 50 posto.

Iako po učestalosti poplava Hrvatska prati europske i svjetske trendove prirodnih katastrofa, po iznosu ukupnih šteta lani su na prvom mjestu bile oluje. Samo štete od oluje, nevremena i orkanskog vjetra iz početka studenog prošle godine iznosile su čak 40 milijuna kuna.

Što se tiče nedavnih šteta od ogromnih količina snijega i leda u Gorskom kotaru, najveće štete nastale su na električnim vodovima, dalekovodima i stupovima. HEP koji po objavljenim podacima procjenjuje štete na 50 milijuna kuna, nije osiguran od ovog rizika još od 1993. godine, upozoravaju stručnjaci Croatia osiguranja. Također je zanimljivo da većina objekata  u Gorskom Kotaru nema osiguran dodatan rizik šteta od pritiska snijega na objekt.

Napominjemo da od nepogoda građani imovinu najvećom mjerom mogu zaštititi policom osiguranja kućanstva. Osiguranje pokriva čak 14 najčešćih opasnosti koje prijete našim domovima, a među kojima su i oluja, tuča, poplava i bujica, izlijeva vode, pritisak snijega, provalna krađa, privatne odgovornosti i drugo. Ovo osiguranje je doista povoljno, a cijena police u prosjeku iznosi od 20 kuna mjesečno za stan od 50 četvornih metara.

Stručnjaci Croatia osiguranja upozoravaju da, unatoč krizi i učestalosti velikih prirodnih nepogoda posljednjih godina u zemlji, nije zabilježeno povećanje interesa za ugovaranje osiguranja kućanstva. Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje u 2013. godini policama osiguranja stvari kućanstva, lani je u Hrvatskoj bilo osigurano 365.273 kućanstva što je samo 16 posto od 2,25 milijuna službeno registriranih stambenih jedinica.

Croatia osiguranje je, prema podacima za 2013. godine, lider na hrvatskom tržištu u svim vrstama imovinskih osiguranja s tržišnim udjelom od 59,4 posto.