183. Samoborski Fašnik, Samobor, 13. - 24. veljače 2009.

Veljača je mjesec poklada te i Samobor od 13. do 24. veljače postaje središte Slobodne Fašničke Republike u kojoj vladaju maske, smijeh i satira. Pod sloganom „Kočnice otpusti i veselju se prepusti" očekuje vas bogati zabavni program - nastupi maskiranih grupa iz cijele Hrvatske, maštoviti i veseli  Dječji fašnik, izbori za najbolje ojedinačne i grupne maske, koncerti popularnih glazbenika te nezaobilazno suđenje Princu Fašnika i njegovo spaljivanje, 24. veljače. CROATIA osiguranje d.d. sponzor je ovogodišnjeg 183. Samoborskog fašnika.

Za informacije o programu i spelancijama (ludorijama) fašničkih likova Srake, Princa Fašnika, Suca i Fiškala, pogledajte web stranice: www.samoborski-fasnik.com

Program Samoborskog fašnika

Fašnik traje od 13. do 24. veljače, a svaka večer posvećena je jednoj temi:

·         petak            13.02. - Petak 13. - otvorenje Fašnika

·         subota          14.02. - Fašnička ljubavna priča 

·         nedjelja         15.02. - Samoborska bajka 

·         petak            20.02. - Disco groznica

·         subota          21.02. - Samoborska 1001 noć 

·         nedjelja         22.02. - Eko-ever-green festival - "Škart Art"

·         utorak           24.02. - Fašnik gori i Svi smo mi celebrity - i suđenje Princu Fašnika

Svi oni koji ne znaju kako bi se maskirali mogu se prigodno preobući u vampire, vukodlake, čudovišta, poznate ljubavne parove, likove iz bajke, disco plesače, beduine, šeike, trbušne plesačice, ili što već nađu u podrumima ili na tavanima - glavno je da se reciklira dok se maskira!

U programu Fašnika u velikoj fašničkoj povorci gostuju maskirane grupe iz cijele Hrvatske: iz Makarske, Cavtata, Dubrovnika, Senja, Rijeke, Staroga Grada na Hvaru, Kaštela, Crikvenice, Kraljevice, Labina, Viškova, Hračinca, Zaprešića, Sv. Križa Začretja s oko 1500 maskiranih osoba.

U zabavnom programu nastupaju grupe Cubismo, Positivo, Kićo Slabinac, Ricardo Luque i Jole, te kao posebni gosti Kizo show, „Elvis Presley" i „Marilyn Monroe"! 

Dođite u Samobor od 13.-24. veljače, jer

„Bedaki noriju saki dan, a pametni samo na Fašnik!"

Više o Samoborskom Fašniku

Samoborski Fašnik najvažnija je i najveća turističko zabavna manifestacija Grada Samobora. S tradicijom koja traje već 183 godine među najstarijim je i najvećim hrvatskim pokladnim svečanostima. Danas je to moderni festival maski koji uspješno njeguje tradiciju i omiljeno je odredište Zagrepčana i ostalih gostiju, a za vrijeme njegova održavanja Samobor posjeti i do 200.000 gostiju.

Fašnik je i najveća kulturno-etnografska priredba u okolici Zagreba o čemu svjedoči da:

·  Samoborski fašnik svake godine posjeti oko 200.000 posjetitelja

·  u gostujućim maskiranim grupama u Samobor dolazi oko tisuću maškara

·  u Dječjem fašniku sudjeluje 50-ak maskiranih grupa vrtića i nižih razreda osnovnih škola s oko 1200 djece

·  u povorci mjesnih odbora s alegorijskim kolima sudjeluje oko 500 maškara iz okolice Samobora