Na području grada Zagreba oko 13.100 neosiguranih vozila

Hrvatski ured za osiguranje i MUP RH nastavljaju akcije u okviru kampanje „Stop neosiguranim vozilima“ i aktivnosti s ciljem smanjenja broja neosiguranih i neregistriranih vozila, ali i povećanja sigurnosti u prometu. Tako  je proteklog vikenda, s ciljem upoznavanja vlasnika vozila sa svim štetnim posljedicama upravljanja neosiguranim i neregistriranim vozilom, održana   edukacijska kampanja na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Brojnim zainteresiranim građanima koji su se okupljali oko promotivnog štanda, predstavnici MUP-a RH i Hrvatskog ureda za osiguranje dijelili su informativne letke, balone te odgovarali na brojne upite.

 Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje na području grada Zagreba nalazi se 11.162 neosiguranih vozila, s time da se radi o vozilima kojima je istekao rok za obnovu osiguranja više od 60 dana.  Prema tim podacima, od ukupnog broja vozila u gradu Zagrebu, neosigurano je 2,4 posto vozila. Ukupan broj neosiguranih vozila na razini države, u usporedbi prema razvijenim zapadnim zemljama, ali i nekim istočnim, još uvijek je zabrinjavajuće velik.

 
MUP RH dostavlja svakom vlasniku vozila koji u zakonskom roku ne odjavi vozilo i vrati pločice prekršajni nalog i kaznu u iznosu od 700 kuna te pokreće prekršajni postupak zbog upravljanja neosiguranim vozilom - kazne su od 5 do 20 tisuća kuna. MUP također ima ovlasti odjaviti vozilo bez vraćanja prometne dozvole i registracijskih pločica ako je od isteka proteklo više od jedne godine.

Također sekažnjava i vozač vozila kaznom u iznosu od 2.000 kuna ukoliko upravlja neregistriranim vozilom ili mu je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana.

Obzirom da vožnja neregistriranim i neosiguranim vozilom spada u teže prometne prekršaje, djelatnici MUP-a RH kontinuirano kroz redovni nadzor prometa, ali i kroz provođenje ciljanih akcija, poduzimaju mjere radi utvrđivanja prekršaja neregistriranih i neosiguranih vozila u prometu na cestama.

Također, radi smanjenja broja vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole više od 30 dana, djelatnici policije će nastaviti s izdavanjem prekršajnih naloga vlasnicima vozila koji nisu u zakonskom roku produžili važenje prometne dozvole, odnosno odjavili vozilo i vratili registarske pločice nadležnoj PU, dok će se vozila kojima je važenje prometne dozvole isteklo preko godinu dana, odjavljivati po službenoj dužnosti.