Zvonko Merkaš ponovno izabran za predsjednika Udruženja trgovine motornim vozilima i dijelovima pri HGK

Na plenarnoj sjednici Udruženja trgovine motornim vozilima i dijelovima pri Hrvatskoj gospodarskoj komori održanoj 28. ožujka u HGK, za predsjednika Udruženja ponovno je izabran dr. sc.Zvonko Merkaš, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Auto Hrvatske d.d., dok je za zamjenika predsjednika izabran Vedran Prasnikar član Uprave P.Z. Auta d.o.o. Tom prilikom izabrano je i 36 članova Vijeća Udruženja te pet članova predsjedništva. 

Merkaš je istaknuo kako je Udruženje u svom četverogodišnjom mandatu bilo izrazito aktivno te da je postignuto niz rješenja za većinu problema koji opterećuju poslovanje auto branše. Naime, upravo je tržište  automobila u RH, uvažavajući aktualna kretanja u gospodarstvu, doživjelo veliki pad prodaje. Tako je, primjerice, u 2009. godini u odnosu na 2008. godinu zabilježen  pad prodaje od 50 posto odnosno isti trend nastavljen je i u 2010. godini za dodatnih 20 posto.

No, Merkaš je istaknuo da tržište automobila u 2011. godini bilježi blagi rast, ali da se ipak ne može govoriti o oporavku. Upravo da bi se potaknula prodaja automobila, na sjednicama Udruženja raspravljalo se o izradi modela obračuna posebnih poreza prema iskustvima zemalja u regiji.

 

Također, Merkaš je istaknuo da je Udruženje pokrenulo inicijativu za smanjenje i rješavanje problematike sive ekonomije u poslovanju zastupnika i distributera motornih vozila u Republici Hrvatskoj, a prijedlozi Udruženja ugrađeni su u plan rada Državnog inspektorata te se sustavno provode. Izmijenjen je Pravilnik o registraciji i označavanju vozila kojem se rubrika „godina proizvodnje“ mijenja rubrikom „u prometu od“, tako da se u knjižicu vozila sada upisije datum prve registracije. Udruženje je i iniciralo i uporabu prenosivih probnih tablica kao službeno priznatih privremenih tablica u Republici Hrvatskoj.