Započela reforma HGK

Započela reforma HGK

„U prvoj fazi reforme smanjili smo upravljački sustav sa 17 na samo 8 organizacijskih jedinica i za jednako toliko direktora. Broj djelatnika će se do kraja procesa smanjiti za 152. Provodimo uštede u svim segmentima poslovanja, a samo u prvoj fazi uštedjet ćemo 16,6 milijuna kuna na godišnjoj razini. Reforma mora biti brza i intenzivna.“, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović predstavljajući prvu fazu reforme Komore na Skupštini Hrvatske gospodarske komore održanoj 8. srpnja u Vijećnici HGK.

Reforma HGK provodi se u dvije faze. U prvoj se fazi smanjenjem broja organizacijskih jedinica i direktora povećava učinkovitost sustava. Novom organizacijskom shemom četiri potpredsjednika imaju izravnu nadležnost za pojedine organizacijske jedinice. Time se povećava odgovornost potpredsjednika, a postiže se i snažnija kontrola. Programom zbrinjavanja optimizirat će se broj zaposlenika. Provedene su uštede na području voznog parka, kao i digitalizacijom brošura i tiskanih materijala. Sve je to učinjeno kako bi upravljački sustav bio manji, ekonomičniji i efikasniji, kazao je Burilović. Prvi će se učinci ušteda osjetiti odmah, a puni efekt ušteda iz prve faze postići ćemo do kolovoza 2015. godine. To znači više sredstava za aktivnosti i projekte prema članicama, kazao je Burilović

Za drugu fazu reforme planirane su daljnje uštede, i to centralizacijom nabave, centralizacijom računovodstvenih i financijskih usluga, smanjenjem troškova poslovanja te digitalizacijom tiska, kataloga i brošura. Provedba druge faze je započela, a njene programe i financijske učinke predstavit ćemo detaljno najesen, kazao je predsjednik HGK. Skupština HGK potvrdila je najpovoljniju ponudu Raiffeisenbanke Austria d.d. za sklapanje ugovora za namjenski kredit za zbrinjavanje radnika HGK u iznosu od 13,5 milijuna kuna na godinu dana, uz kamatu od 5,35 posto. Usvojena je i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o financiranju kojom se oslobađaju članice s poplavom ugroženih područja zaduživanja komorske članarine na razdoblje od šest mjeseci, i to od srpnja do prosinca 2014. godine, a popis članica će se utvrditi na razini županijskih komora.