Vlada prihvatila neobvezujuće ponude za HPB i CO

Vlada je prihvatila neobvezujuće ponude za privatizaciju Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja. HPB bi mogli kupiti Erste banka ili OTP banka, a za Croatia osiguranje bore se poljski PZU i Adris, objavio je tportal.

Neobvezujuće ponude za privatizaciju HPB-a i Croatia osiguranja predstavio je zamjenik ministra financija Boris Lalovac.

Kada je u pitanju privatizacija Croatia osiguranja, Vlada će zadržati 25 posto plus jednu dionicu kontrolnog paketa. Glavni cilj Vlade kroz prodaju udjela je, kaže Lalovac, da Croatia osiguranje postane tržišni lider u regiji, ne samo u Hrvatskoj. Interes za najveću osiguravajuću tvrtku iskazalo je 11 tvrtki, ali su stigle tri neobvezujuće ponude: Triglava, Adrisa i poljskog osiguravajućeg diva PZU.

Triglav je ponudio 1.011 eura po dionici za udio od 44 posto, što je ukupno 138 milijuna eura, uz dokapitalizaciju od 67 do 89 milijuna eura.

Poljski PZU želi kupiti 50 posto udjela za 900 eura po dionici. To bi iznosilo oko 142 milijuna eura uz obavezu dokapitalizacije od 50 milijuna eura.

Adris je zainteresiran za 43 posto dionica po 790 eura, što bi bilo 104,5 milijuna eura, ali uz najveću dokapitalizaciju od 130 milijuna eura.

Premda je ponuda Triglava na prvi pogled najprimamljivija, Vlada je tu ponudu odbila jer Adris i PZU nude gotovinu. Triglav bi, tvrdi Lalovac. Prvu transakciju tj. otkup dionica morao bi izvršiti preko vlastite dokapitalizacije što bi značilo da moraju tražiti sredstva svojih dioničara ili slovenske Vlade ili od hrvatskih investitora. "Za drugu transakciju dokapitalizacije sredstva su osigurana kroz kreditni aranžman Goldman Sachsa...", rekao je Lalovac.

Za HPB zainteresirane su Erste i OTP banka: Erste nudi 130,2 milijuna eura za 99 posto dionica, a OTP banka između 92 i 118 milijuna eura.

"Obje banke imaju zadovoljavajuću koncentraciju na hrvatskom tržištu - Erste 17 posto, a OTP 15 posto udjela. Obje imaju vlastita likvidna sredstva i novčane rezerve za provedbu transakcije i mogu vrlo brzo završiti proces, do kraja godine", rekao je Lalovac.

Lalovac očekuje da će obvezujuće ponude stići za mjesec dana.