U Zagrebu održan 23. Sastanak Srednjeeuropske grupe nacionalnih Ureda Sustava zelene karte

U Zagrebu je 25. rujna 2012., održan 23. Sastanak Srednjeeuropske grupe nacionalnih Ureda Sustava zelene karte na kojem su sudjelovali predstavnici nacionalnih Ureda Austrije, Bjelorusije, Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke, Slovenije, Švicarske, Ukrajine i Hrvatske.

Na ovogodišnjem jesenskom sastanku predstavnici Grupe podnijeli su izvješća. U fokusu ovogodišnjeg sastanka bila su pitanja održavanja financijske stabilnosti Sustava zelene karte te prijevara u osiguranju. Također su prezentirani statistički podaci nacionalnih tržišta obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti za prethodnu godinu.

Hrvatski ured za osiguranje kao nacionalni Ured zastupa interese Republike Hrvatske u Sustavu zelene karte u okviru Savjeta ureda – Council of Bureaux i sudjelovanjem u radu regionalne Grupe srednjeeuropskih Ureda, čiji su članovi nacionalni Uredi Austrije, Bjelorusije, Češke, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Ukrajine.

Regionalne grupe osnovane su pri Savjetu ureda po uzoru na nordijske zemlje i zemlje Beneluxa, kako bi se kroz rad grupa promicali zajednički interesi pojedinačno gledajući malih tržišta i njihovim zajedničkim nastupom u tijelima Savjeta ureda postigla snažnija uloga u Sustavu zelene karte. U međusobnim kontaktima i putem upitnika članovi srednjeeuropske Grupe redovno prikupljaju statističke podatke i razmjenjuju informacije o tržišnim i zakonskim rješenjima u zemljama članicama grupe. Grupa srednjeeuropskih Ureda sastaje se dva puta godišnje kako bi se temeljem izvješća imenovanih predstavnika Grupe u radnim tijelima Savjeta ureda razmotrila pitanja od zajedničkog interesa te usuglasili stavovi.

Kao domaćin sastanka, Hrvatski ured za osiguranje preuzima šestomjesečno predsjedanje Grupom do sljedećeg sastanka Grupe u proljeće 2013.