U 2009. ostvaren prosječni prinos od 8,75 posto

Hrvatski obvezni mirovinskifondovi neće propasti i neće se ukinuti. Imovina fondova i njihovih članova jesigurna i neotuđiva. Sva rješenja koja se povode za mađarskim primjerom ukidanjamirovinskih fondova bila bi protuustavna i značila bi nacionalizaciju osobneimovine. Službeni je to stav Vlade RH i Ministarstvagospodarstva kojim su krajem 2010. godine konačno prekinute slične ideje uHrvatskoj i neprijateljsko okruženje u kojem smo radili proteklih mjeseci. Naglasioje to Dubravko Štimac, predsjednikUdruženja mirovinskih fondova pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i predsjednikUprave  PBZ Croatia osiguranje obveznogmirovinskog fonda na godišnjoj konferenciji za medije.

Prema njegovim riječima,mirovinska reforma u Hrvatskoj nema alternative a njen cilj je ostao isti – daprvi stup mirovinske štednje postane funkcionalan i dugoročno održiv. Topokazuje i reakcija Europske unije na primjer Mađarske, koja je ukinulamirovinske fondove i nacionalizirala njihovu imovinu. Međunarodna agencijaMoody's smanjla je Mađarskoj kreditni rejting jer je njenim potezom istinasmanjen javni dug države ali je cijeli sustav mirovinske reforme doveden upitanje.

Poljska je javno obznanila da seneće povoditi za primjerom Mađarske i to usprkos krizi državnih financija.Češka s ciljem jačanja mirovinske reforme uvodi obvezne fondove za mlađe od 40godina u koje će ići 3 posto doprinosa iz državnog fonda. Za sve ostale ostajei dalje na snazi dobrovoljna štednja za starost, ili III stup mirovinskereforme.

Velika Britanija planira krajem2012. godine uvesti obvezno plaćanje u mirovinske fondove za sve starije od 22godine s godišnjim prihodom većim od 5035 funti i to na način da 3 postodoprinosa za njih uplaćuju poslodavci, 4 posto zaposlenici iz plaća, dok bidodatnih jedan posto dobili poreznim olakšicama.

Obvezni mirovinski fondovi su u2009. godini, zaključno sa 23. prosincem, svojim članovima zaradili 8,75 postoprinosa. Prinos od početka rada fondova 2002. godine iznosi 5,27 posto i tousprkos kriznoj 2008 kada se dobit fondova srozala duboko ispod nule. Ukupnaimovina članova iznosila je 36,16 milijardi kuna, a mirovinski su fondoviostvarili su svojim korisnicima 5,12 milijardi kuna čiste zarade s odbitkomnaknada i ostalih troškova.

Procjenjuje se da između 10 i 15posto članova ili od 150 do 200.000 ne plaća doprinose.