Svi profitiraju e-plaćanjem komunalnih računa

Godišnji troškovi klasičnog izdavanja komunalnih računa u Hrvatskoj iznose oko pola milijarde kuna. Potpuna primjena elektroničkog računa u plaćanju komunalnih usluga između tvrtki i krajnjih korisnika mogla bi u javnom sektoru i B2C segmentu u Hrvatskoj donijeti oko 250 milijuna kuna uštede godišnje, rečeno je na okruglom stolu magazina Banka.

Aleksandra Babić, direktorica marketinga za centralno-istočnu Europu MasterCarda, predstavila je istraživanje navika korisnika prilikom plaćanja komunalnih računa koje su proveli MasterCard Europe i GfK Hrvatska na reprezentativnom uzorku od tisuću građana. Korisnici najčešće plaćaju račune u pošti (njih 32,5 posto), zatim u poslovnicama Fine (24,6 posto) te internetskim bankarstvom (20,4 posto). No u budućnosti Hrvatska pošta i Fina imaju rizik gubitka udjela s obzirom na dostupnost drugih kanala i povoljnijih opcija plaćanja internetskim bankarstvom, naglasila je Babić.

Hrvatska pošta želi u budućnosti biti glavni informacijski posrednik u Hrvatskoj jer ima najrašireniju mrežu korisnika rekao je  Branko Ferek-Jambrek izHrvatske pošte, naglasivši da se u budućnosti četvrtina svih prihoda pošte planira ostvarivati od novih usluga, poput e-distribucije komunalnih računa.

Daniel Šimić, konzultantIBM-a Hrvatska, rekao je da će se interes građana i tvrtki vjerojatno povećati nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Naime, jedan od ciljeva Europske komisije jest da do 2020. plaćanje putem e-računa postane dominantan oblik plaćanja u EU.

Motivacija za uvođenje elektroničkog plaćanja komunalnih računa postoji, a uštede mogu biti vrlo velike. Svaka ozbiljna tvrtka, ali i ozbiljna država krenut će ih implementirati i zbog sebe i zbog svojih korisnika, zaključili su sudionici. Glavni su otpori uvođenju ovakvog načina plaćanja kod izdavatelja nelagoda zbog preuzimanja odgovornosti za novu uslugu, bojazan od skupe i komplicirane implementacije, nesigurnost od porezne neusklađenosti e-računa te postupak javne nabave.