Srušen paušalni namet autoosiguranju

Odredbama Zakona o zdravstvenom osiguranju temeljem kojih su osiguravatelji HZZO-u godinama plaćali namet kojeg su javno nazivali haračem od autoosiguranja, konačno je došao kraj. Ustavni sud je nakon više od tri godine donio odluku u korist osiguravatelja ukinuvši 7-postotni namet kojim se osiguravateljima uzimao postotak premije od obveznog autoosiguranja kojeg ubuduće više neće morati plaćati.

Naime, od 2006. HZZO-u su osiguravatelji godišnje plaćali između 43 i 67 milijuna kuna, da bi se 2009. godine ta naknada popela na čak 260 – 270 milijuna, a da su plaćali pravu štetu, uplata ne bi prelazila 200 milijuna. Cilj osporenih zakonskih rješenja, zaključili su suci, bio je napuniti blagajnu HZZO-a kojem je u trenutku donošenja zakona manjkalo četiri milijarde kuna. U blagajnu, koja se punila od siječnja 2009., navodno se dosad slilo oko 600 milijuna kuna.

Ustavni sud je Vladi i Saboru dao rok da do 15. studenoga 2012. godine izmjene neustavne dijelove Zakona. Krovna udruga osiguratelja, Hrvatski ured za osiguranje, jedan od pokretača Ustavne tužbe protiv odredbe Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, kojom su društva za osiguranje bila obvezna uplaćivati 7 posto funkcionalne premije osiguranja od obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti na ime naknade štete HZZO-u, pozdravila je Odluku Ustavnoga suda.