Srbija: Kopaonik biznis forum 2011 – Doprinos osiguravajućih društava održivom razvoju

Tijekom svjetske ekonomske krize osiguranje nijetrpjelo negativne posljedice. Jedina kompanija koja je u tom razdoblju pretrpjelagubitke je IFG, treća po veličini osiguravajuća kompanija u Sjedinjenim Državama.Sve ostale posljednje tri-četiri godine bilježe rast, rekao je Boris Marović,član Saveza ekonomista Srbije, na panelu „Kako da osiguravajuće kompanijedoprinesu održivom razvoju”, održanom na Kopaonik Biznis Forumu 2011

Ukupna premija osiguranja uSrbiji u 2010. iznosila je 575 milijuna dolara, istaknuo je Marović te ocijenioda je osiguranje važna karika u privrednom toku i da je u prirodnoj korelacijis održivim razvojem.

Milenka Jezdimirović, generalnadirektorica Dunav osiguranja rekla je da je sfera osiguranja najkompleksnijafinancijska oblast, ne samo zbog toga što treba prikupiti premiju i uvjeritipotencijalne klijente da je osiguranje “prijeka potreba i investicija, a netrošak”, već i zbog toga što ljudi trebaju znati što je osiguranje, i u što seinvestira. Ukazala je i na činjenicu da u eurozoni posluje preko 5200osiguravajućih društava, kao i da se od premija koje one prikupe financirajurazni projekti.

U Srbiji se najveći diopotencijala prikupljene premije drži u bankama, a Dunav osiguranje pokušavaplasirati sredstva prikupljena od premija i u druge vidove investicija, istaknulaje  Milenka Jezdimirović.