Specijalistički seminar HUO: Cyber security i osiguranje

Centar za edukaciju djelatnika u osiguranju pri Hrvatskom uredu za osiguranje organizira seminar "Cyber security i osiguranje", koji će se održati u četvrtak, 30. listopada 2014. s početkom u 9 sati u Hrvatskom uredu za osiguranje, Martićeva 73/I, Zagreb. Seminar će održati Danijel Bara i Ivica Ostojić, a trajat će 8 nastavnih sati. 

Na hrvatskom tržištu osiguranja sve je aktualnije pitanje cyber securityja, odnosno problema računalne sigurnosti. Namjerne i nenamjerne štete koje nastaju na području informacijske sigurnosti kontinuirano rastu, te većina  stručnjaka smatra da će se takav trend i nastaviti. Svjedoci smo nedavnih problema koje je imao bankarski sustav RH. Klijentima je nanesena šteta, a nije se moglo jednostavno utvrditi čija je odgovornost. Područje informacijske sigurnosti različito je zakonski regulirano i percipirano od strane upravljačkog kadra u državnim institucijama, bankarskom sektoru, sektoru telekomunikacijskih operatera, te ostalim organizacijama, što stvara nesporazume i različito tretirane poglede na problem odgovornosti. 

Informacijska sigurnost sastoji se od više dijelova kod kojih segmentacija na manje ponekad postaje teška, odnosno nije jednostavno utvrditi jasne procese i okvire upravljanja. Pri tome je informatika odnosno IT sustav samo jedna komponenta koja je rizična i nad kojom se otvara najviše mogućnosti razvoja osiguranja. Sukladno tome, postoji prostor za razvoj više različitih modela koji se mogu prilagoditi potrebama osiguravajućih kuća i trećih strana, a s ciljem umanjenja rizika za financijskim gubicima, odnosno s ciljem ostvarivanja povećanja dobiti.

U fokusu seminara bit će sljedeća pitanja i teme: definiranje cyber securityja, odnosno računalne sigurnosti u cyber svijetu, prikaz najsvježijih primjeri različitih sigurnosnih problema iz prakse, definicije i prikaz osnovnih pojmova računalne sigurnosti, trendovi cyber security problematike u državama EU-a i SAD-a, pregled i vrsta polica osiguranja koje postoje na temu cyber security, model osiguranja klijenata kroz zajedničko partnerstvo osiguravajućih društava i trećih strana.

Seminar je namijenjen: osigurateljima, posrednicima i zastupnicima u osiguranju, financijskim institucijama, tvrtkama za sigurnost i za računalnu sigurnost, vještacima s područja informatike, službenicima u javnim tijelima i agencijama (nadzor i regulacija osiguranja) i znanstvenicima.

Rok za prijavu na seminar je 24.10.2014. godine.
Više informacija na www.huo.hr ili pozivu za prijavu.

Ostale edukacije:
Aktuaristika za neaktuare - životna osiguranja - 30.09.2014.
Kargo štete u praksi  - 02.10.2014.
Dani hrvatskog osiguranja, Opatija, 5.-7.11.2014

Dokumenti za preuzimanje