Slovenija: Tržište osiguranja ostvarilo 2,09 mil. € premije

Prema preliminarnim podacimaSlovenskog osiguravajućeg društva 17 osiguravajućih društva u Sloveniji uprošloj je godini ostvarilo je 1,94 milijardi eura premije, a pribroji li im seKapitalska družba i mirovinski fond SOP, premija je iznosila 2,09 milijardi eura.To je rast nešto manji od 1 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći Slovenski osiguravateljTriglav ostvario je  719,9 mil. €premije, što čini 34,4 posto udjela na tržištu. Slijede Adriatic Slovenica iZavarovalnica Maribor s premijom od 261,2 mil €, odnosno  259,6 mil. € i udjelima od 12,5, odnosno 12,4posto.

Od vodeće četvorke ZavarovalnicaTriglav, Zavarovalnica Maribor (ZM) i Vzajemna u odnosu na 2009. u prošloj sugodini izgubile ne samo veliki dio tržišnog udjela, nego i dobar oko 40milijuna € naplaćene premije.

U taj su ispražnjeni prostoruskočila Generali, NLB Vita, Wiener Städtische i SID Prva kreditnazavarovalnica prošle, manja društva, koja su 2010. godine zabilježili najvišustopu rasta i popravili svoje položaje na tržištu.

Osiguranja s većinskim inozemnimkapitalom i dalje povećavaju svoj tržišni udio. Generali, Merkur, Grawe, NLBVita te Arag i Victoria-Volksbanken krajem 2008. nakon što su im se pridružiliWiener Städtische i Allianz, u prošloj su godini ostvarili 226 milijuna €premije, što čini 11,6 posto slovenskog tržišta.