SLOVENIJA: Gospodarski rast tek u 2013.

Prema prognozama središnje slovenske banke predviđa se smanjenje BDP u 2012. godini za 1,2 posto, što je velika promjena u odnosu na prognoze iz listopada kada se predviđao rast od 1,7 posto. Slovenija će tek u 2013. ostvariti gospodarski rast od 0,6 posto te 1,7 posto 2014. godini.

Središnja banka je podigla prognozu inflacije za 2012. na 2,3 sa 1,6 posto, koliko je predvidjela u listopadu. Za 2013. predviđa stopu od 1,7 posto.

Mjere štednje, koje je donijela slovenska vlada, trebale bi stupiti na snagu u travnju, zajedno s revizijom proračuna koji ima za cilj smanjenje javnog deficita na tri posto BDP-a, koliko iznosi dozvoljeni limit EU. Planirane mjere štednje premijera Janeza Janše u skladu su s očekivanjima, smatraju u središnjoj banci, ali je njihov utjecaj na gospodarstvo neizvjestan.

Vladin prijedlog mjera štednje u slovenskoj javnosti i kod sindikalnih predstavnika izazvao je burne reakcije te ih ocjenjuju drastičnim.

Među mjerama štednje u javnom sektoru slovenska vlada predviđa smanjenje plaća (uključujući plaće državnim dužnosnicima) za 15 posto do kraja godine. Ta mjera ove bi godine donijela uštedu od 226 milijuna eura, a iduće 170 milijuna eura.

Planira se i rezanje investicija i subvencija za gospodarske tvrtke, snižavanje udjela zdravstvenih usluga pokrivenih zdravstvenim osiguranjem te neisplata regresa. Najveće uštede ostvarile bi se udruživanjem javnih zavoda.

Američke kreditne agencije Moody's, S&P te Fitch radi loših gospodarskih izgleda Sloveniji su već u nekoliko navrata snizile rejting.