Seminar o osiguranju odgovornosti menadžera

Dok u Nizozemskoj svaka velika kompanija ima D&O policu, u Hrvatskoj postoji ukupno 10 do 15 takvih polica, istaknuto je na seminaru u organizaciji Instituta za osiguranje i brokerske kuće Aon, pod nazivom "Osiguranje odgovornosti menadžera – D&O Insurance".

Osiguranje odgovornosti menadžera vrsta je osiguranja čije vrijeme tek dolazi u Hrvatsku, a aktualna tematika seminara okupila je gotovo stotinu sudionika iz osiguravajućih društava Hrvatske i regije, te ostalih tvrtki, među kojima su bili i predstavnici Hrvatskog Telekoma, Ine, Plive, Siemensa.

Predavači su bili istaknuti stručnjaci iz Hrvatske i svijeta: Ivan Vrljić, član Uprave Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga; Vanja Nadali, član Uprave Triglav osiguranja; Eszter Kiss i Gabor Kovacs iz Chartisa Europe iz Mađarske; prof. dr. Arjen Ronner, izvršni direktor Aon Risk Managementa iz Nizozemske; te Jayne Minihane, direktorica, i Patrick Beckett, odvjetnik za štete iz Aon Financial Services Grupe iz Velike Britanije.

"Kao nadzorno tijelo možemo slobodno reći da je osiguranje u Hrvatskoj stabilno. Ulaskom u Europsku uniju Hrvatsku očekuju konsolidacija i povećana konkurencija te će se znatno povećati potrebe i za ovakvom vrstom osiguranja", rekao je Ivan Vrljić, član Uprave HANFA-e, koji je sudionicima predstavio novosti na tržištu osiguranja u Hrvatskoj u svjetlu skorog pristupanja Europskoj uniji.

Vanja Nadali, član Uprave Triglav osiguranja, govorio je o osobnoj odgovornosti članova uprave i nadzornih odbora, koju u Hrvatskoj reguliraju tri zakona: Zakon o obveznim odnosima, Zakon o radu  i Zakon o trgovačkim društvima. Polica osiguranja menadžera (D&O) pokriva osiguranje fizičke osobe – naknadu, troškove štete i troškove pravnog zastupanja.