Regos uvodi elektroničku isporuku dokumenata

Središnji registar osiguranika (Regos) uvodi novu uslugu za građane - elektroničku isporuku dokumenata, koja će pojednostaviti i ubrzati postupak izdavanja elektroničkih dokumenata koji građanima služe za ostvarivanje njihovih prava, a Regosu donijeti znatnu novčanu uštedu.

Nakon što građanin postavi Regosu online upit (na mrežnoj stranici www.regos.hr), Regos izrađuje traženi dokument u elektroničkom obliku, a informacija o adresi na kojoj je dokument dostupan dostavlja se građaninu na e-adresu ili broj mobitela. Osim bolje i brže usluge, Regos će na taj način godišnje uštedjeti oko 400 tisuća kuna, koliko su iznosili poštanski troškovi.

Regos je za građane izradio novi dokument - Izvadak iz Registra, na kojem su svi podaci o obračunatim plaćama, naknadama plaće i drugom dohotku, te o uplaćenom doprinosu za II. stup mirovinskog osiguranja. Osim Izvatka elektronskimputem članovi obveznih mirovinskih fondova (OMF) mogu dobiti i potvrdu o vlasništvu udjela u OMF-u, duplikat prijave u OMF, potvrdu o članstvu u OMF-u te obavijest o novčanoj vrijednosti imovine na osobnom računu.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je da bi od početka iduće godine trebao profunkcionirati jedinstveni obrazac za prikupljanje podataka o svim primicima i javnim davanjima, kojim će se zamijeniti šest obrazaca koje poslodavci podnose Poreznoj upravi i Regosu.Uvođenjem jedinstvenog obrasca ubrzat će se administrativni postupci, smanjiti birokratizacija i poboljšati efikasnost javne uprave, ocijenio je Mrsić.