Prosječna neto plaća u kolovozu veća za 0,1 posto

23.10.2014 - Prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna isplaćena bruto i neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama zabilježile su u kolovozu blagi pad na mjesečnoj razini te neznatan rast na godišnjoj razini. Tako je prosječna bruto plaća po zaposlenome iznosila 7.938 kuna, što je nominalno 0,4 posto manje nego u srpnju (realno 0,3 posto manje), dok je istodobno prosječna neto plaća iznosila 5.516 kuna, što je nominalan pad na mjesečnoj razini za 0,3 posto (realno za 0,2 posto). U odnosu na kolovoz prošle godine bruto i neto plaća porasle su za isti postotak: nominalno za 0,1 posto, a realno 0,4 posto.

Time se nastavlja tendencija stagnacije ili vrlo blagog rasta plaća koja obilježava ovu godinu. S obzirom na to da potrošačke cijene na mjesečnoj razini padaju posljednja tri mjeseca, a na godišnjoj razini posljednjih sedam mjeseci, i kretanja realnih plaća blago su povoljnija od nominalnih plaća. Izostanak gospodarskog rasta uz nepovoljnu situaciju na tržištu rada opterećenom niskom stopom aktivnosti i visokom stopom nezaposlenosti i dalje sputava bitnije pomake u razini plaća. Stoga je prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasla tek za jednu kunu, dok je istodobno prosječna neto plaća po zaposlenome veća za neznatnih 0,1 posto. Riječ je, u načelu, o stagnantnom kretanju nominalnih plaća, koje u deflacijskom okružju prelazi u vrlo blagi rast u realnom izrazu.

S razinom neto plaće po zaposlenom od 723 eura u kolovozu ove godine Hrvatska se i nadalje nalazi pri samom vrhu među zemljama u neposrednom okruženju. Višu neto plaću bilježi Slovenija (933 eura), dok je razina prosječnih plaća u Mađarskoj (477 eura), Bosni i Hercegovini (422 eura) i Srbiji (389 eura) zamjetno niža nego u Hrvatskoj.

Situacija u području plaća neće se znatnije mijenjati ni do kraja ove godine, ali bi najavljene izmjene u oporezivanju dohotka mogle rezultirati, krajem ove ili početkom naredne godine, povoljnijim kretanjima neto plaća, a time i nešto većim raspoloživim sredstvima za potrošnju stanovništva.

"Tendencija stagnacije rasta plaća u ovoj godini i nadalje je prisutna te se ne očekuju znatnije promjene." – komentirao je Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK.