Promovirane Sektorske analize hrvatskog gospodarstva

“Ekonomski institut, Zagreb i časopis Banka prvi u Hrvatskoj objavljuju seriju stručnih analiza najvažnijih gospodarskih sektora. One će biti od velike koristi svima koji donose odluke u gospodarstvu jer pomažu da se sagledaju aktualna kretanja, predvide trendovi te da se donesu bolje poslovne odluke“, rekao je Radimir Čačić, potpredsjednik Vlade na predstavljanju nove publikacije Sektorske analize u petak Zagrebu.

To su digitalne publikacije osam sektora Hrvatske, regije i svijeta, a aktualiziraju se svaka tri mjeseca.

Sektorske analize obrađuju osam sektora hrvatskog gospodarstva: trgovinu na malo, prehrambenu industriju i industriju pića, graditeljstvo i nekretnine, kemijsku industriju, ugostiteljstvo i turizam, promet i veze, farmaceutsku industriju te energetiku i naftnu industriju. Ovih osam sektora odabrano je zato što su oni značajan dio poslovnog sektora u zemlji (bez financijskog sektora) - tvrtke u ovim sektora čine preko 90 posto ukupnog broja tvrtki u nefinancijskom poslovnom sektoru i ostvaruju gotovo 40 posto bruto dodane vrijednosti ukupnog gospodarstva.

Godišnje je predviđeno izdavanje 18 brojeva Sektorskih analiza - po dvije za svaki sektor, osim trgovine na malo za koju će Sektorske analize izlaziti tromjesečnom dinamikom.