Premija kućanstva porasla 4 posto

U okviru skupine ostalih osiguranja imovine, prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje vezano uz tržište osiguranja u RH za 2013. godinu, ističe se osiguranje kućanstva koje je u kontinuiranom porastu, kako po zaračunatoj premiji, tako i po broju polica. U 2013. godini premija osiguranja kućanstva porasla je skoro 4%, a taj se rast očekuje i dalje.

S obzirom da veliki broj građana Hrvatske posjeduje vlastitu nekretninu, broj osiguranih kućanstava u Hrvatskoj i dalje je značajnije manji u odnosu na europski prosjek. Međutim, porast koji premija ovih osiguranja bilježi u 2013. godini, pokazatelj je da građani sve više prepoznaju benefite osiguranja kućanstva.

Ususret ljetnim godišnjim odmorima, važno je podsjetiti kako se upravo tada najčešće događaju provalne krađe, ali prijeti i opasnost od nepogoda kao što su tuča ili olujni vjetar te požar posebno u područjima uz more. Većina osiguratelja nudi mogućnost ugovaranja polica osiguranja kućanstva na period od mjesec ili dva mjeseca, za vrijeme trajanja godišnjih odmora.  Ipak, ugovaranje godišnje police osiguranja koja pokriva više rizika, mnogo je povoljnije te se može ugovoriti već od 20 kuna mjesečno. 

Osiguratelji su u segmentu osiguranja kućanstva pripremili različite pakete pokrića prilagođene brojnim potrebama, a povoljna cijena ovih polica svakako bi trebala biti poticaj građanima da ugovore ovu vrstu osiguranja koja donosi ne samo miran godišnji odmor, nego i sigurnost tijekom cijele godine.

Kretanje premije – osiguranje kućanstva: