Prekinut niz od dvanaest kvartala pada BDP-a

Prekinut niz od dvanaest kvartala pada BDP-a

Kako su podaci o kretanju industrijske proizvodnje, trgovine na malo i robnom izvozu najavljivali, u zadnjem prošlogodišnjem kvartalu ostvaren je rast BDP-a na godišnjoj razini od 0,3%. 

 „Unatoč blagom rastu BDP-a u zadnjem kvartalu, 2014. je završena kao šesta recesijska godina za redom. U 2015. godini ipak očekujemo vrlo blagi gospodarski rast, do 0,5%, što bi Hrvatsku i svrstavalo među najslabije rastuća gospodarstva u EU. Uz tako nisku očekivanu stopu gospodarskog rasta, Hrvatskoj bi trebalo preko 25 godina za dosezanje razine gospodarske aktivnosti iz pretkrizne 2008. godine“, komentar je direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića.

Očekivanja za ovu godinu su uglavnom blago pozitivna, u rasponu od 0,2% do 0,5%, što predstavlja nizak rast u relaciji s ostalim članicama EU. Prema prognozama Europske komisije rast bi trebao iznositi 0,2%, a među drugim članicama najmanji se očekuje kod Cipra 0,4% i Italije 0,6%, dok bi prosjek za EU trebao iznositi 1,7%.