Predstavljeni rezultati rada Narodne banke Srbije

Kontinuirani pad inflacije, devizne pričuve zemlje na povijesno najvišoj razini, te stabilnost dinara, neki su od rezultata Narodne banke Srbije u 2011. godini, a koje su objavili na svojim internetskim stranicama. „Pad inflacije i smanjenje referentne kamatne stope doprinijet će daljem smanjivanju nivoa kamatnih stopa u Srbiji, što će imati pozitivan utjecaj na ekonomsku aktivnost i zaposlenost“, rekao je guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

Stabilnost financijskog sustava je očuvana i poboljšana uvođenjem nove i naprednije regulative za upravljanje rizicima banaka (Basel 2) i dodatnim jačanjem domaćeg bankarskog sektora putem dokapitalizacije. Devizna štednja građana iznosi 7,6 milijardi eura i na najvišoj je razini do sada. Devizne pričuve su na zadovoljavajućoj razini i trenutno iznose rekordnih 11,5 milijardi eura. Očekuje se snažan pad međugodišnje inflacije u prvom tromjesečju 2012. godine i njen povratak u željene granice do ožujka, a nakon toga bi međugodišnja inflacija trebala ostati na niskoj razini.

U 2011. godini, na prijedlog Narodne banke Srbije, donijet je i Zakon o zaštiti korisnika financijskih usluga. Cilj donošenja tog zakona je zaštita građana u financijskim transakcijama, dostizanje standarda Europske unije u ovoj oblasti i dalje jačanje povjerenja u financijski sustav zemlje.