Predstavljena knjiga „Ekonomika rasta i pune zaposlenosti u Hrvatskoj“ Tihomira Domazeta

Predstavljena knjiga „Ekonomika rasta i pune zaposlenosti u Hrvatskoj“  Tihomira Domazeta

Za novu ekonomiji rasta i pune zaposlenosti
Knjiga „Ekonomika rasta i pune zaposlenosti u Hrvatskoj“ prof. dr. Tihomira Domazeta svečano je predstavljena 17. studenoga u Vijećnici HGK. Ona na sustavan način daje glavne elemente ekonomske politike, kojoj je cilj rast i zaposlenost, a također se daju pristupi poslovanju gospodarskih subjekata odnosno poduzetnika, kojima je cilj rast i stjecanje veće dobiti. Posebno je vrijedna ekonomska analiza, koja otkriva uzroke krize kao osnovu za njeno rješavanje. Hrvatska gospodarska komora je izdavač, a Hrvatski institut za financije i računovodstvo suizdavač knjige.

„Knjiga je izuzetno važna, posebno u sadašnjem trenutku u Hrvatskoj kad se znanstvenike malo što pita, a struka je po strani te nedostaju stručne analize i izostaje sadržajna rasprava o bilo kojem problemu u Hrvatskoj“, kazao je uvodno Domagoj Juričić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove, napomenuvši kako je cilj da poruke knjige dođu do što više gospodarstvenika, ali i onih koji odlučuju o ekonomskoj politici.

Dr. sc. Dubravko Radošević s Ekonomskog instituta u Zagrebu kazao je kako je nezaposlenost u Hrvatskoj treća u EU s 18 posto, čak između 23 i 25 posto po drugim mjerenjima. Autor knjige pripada postkejnezijanskoj školi ekonomije čiji je osnovni cilj ostvarivanje pune zaposlenosti i rasta, a onda je sve drugo tome podređeno. Kod nas još uvijek prevladava neoliberalan pristup ekonomiji, no  jačaju i neokejnezijanci kao zagovornici novog modela ekonomskog razvoja. Autor uvodi izraz sekularna stagnacija, stagnacija ekonomije kao dugoročnog procesa. Hrvatska je u posljednjih četvrt stoljeća imala tri razdoblja. Prva je faza rata i tranzicije do 2000. godine. Slijedi razdoblje rasta na temelju deregulacije kapitala, zaduživanja, trošenja, stvaranja neravnoteže i time temelja krize. Od 2008. godine traje treće razdoblje deflacijske krize, kazao je Radošević dodavši kako smo otada izgubili sedam recesijskih godina, smanjen je BDP za 12 posto te je izgubljeno i do 200 tisuća radnih mjesta. Očekujem kako će i drugi ekonomisti nastaviti istraživanja i predlagati rješenja za izlazak iz krize, kazao je Radošević.   

 Prof. dr. Tihomir Domazet, autor knjige, s Hrvatskog instituta za financije i računovodstvo, naveo je kako su, osim smanjenja BDP-a te gubitka radnih mjesta, smanjene i investicije i industrijska proizvodnja. Bilježi se i negativna stopa nataliteta jer svake godine deset tisuća ljudi više umire nego što se rađa. BDP je 2014. godine 7,7 posto niži nego BDP 1986. godine. Nikada se u 200-godišnjoj povijesti Hrvatske nije dogodilo da četvrt stoljeća nije bilo rasta, istaknuo je Domazet te dodao potrebu pristupa novoj ekonomiji rasta i punoj zaposlenosti.