Predstavljen međunarodni kanal izvoza roba i usluga

Godišnje se kroz javne nabave putem sustava Svjetske banke financira gotovo 100 tisuća ugovora u ukupnoj vrijednosti od 25 milijardi američkih dolara, od čega 70 posto bude dodijeljeno lokalnim tvrtkama pri čemu ponajviše malim i srednjim, istaknuto je na seminaru pod nazivom Poslovne mogućnosti za hrvatske tvrtke kroz sustav Grupacije Svjetske banke. 

Riječ je o izuzetnom kanalu putem kojega hrvatske tvrtke mogu izvoziti svoje robe i usluge, pri čemu su pojedine, kao npr. Dalekovod, Končar, Tehnix, to već uspješno iskoristile u razdoblju od 2008. do 2013. godine. No, hrvatske tvrtke nedovoljno prate poslovne prilike koje se ukazuju u sustavu javne nabave kroz Svjetsku banku, istaknuo je Gilles Garcia, menadžer Sektora za pružanje usluga tvrtkama Svjetske banke, koji sustavno radi na olakšavanju pristupa te institucije privatnom sektoru.

Garcia je pozdravio pridruživanje HGK u sustav PSLO (Private Sector LIason Officer) mreže sastavljene od 148 poslovnih organizacija (trgovačkih i industrijskih komora, poslovnih i trgovačkih udruženja, agencija za promicanje ulaganja) u 99 država svijeta, koja djeluje s ciljem promicanja međunarodne trgovine i investicija (http://goo.gl/gD7A4s).

U očima javnosti Svjetska banka se uglavnom percipira kao kreditor vlada pojedinih država, a ne kao kanal za poslovanje i to želimo promijeniti, jer je uistinu mnoštvo prilika koje se otvaraju tvrtkama posebice u ekonomijama zahvaćenima krizom, dodao je Garcia. Unutar Grupacije Svjetske banke akumulirano je golemo znanje i iskustvo koje omogućuje provedbu različitih vrsta globalnih ekspertiza. Stoga je naglašen fokus onih aktivnosti koje financiraju razvojne projekte, što je posredno i kanal za plasiranje roba i usluga na međunarodno tržište.