Predavanje: MOGUĆI PRILAZ INTEGRIRANIM SUSTAVIMA UPRAVLJANJA

U Vijećnici Hrvatske gospodarske komore, 30 siječnja 2013., u 13,00 sati, održati će se predavanje na temu MOGUĆI PRILAZ INTEGRIRANIM SUSTAVIMA UPRAVLJANJA.

Eksplozivni razvoj sustava upravljanja krajem 20. i početkom 21. stoljeća ukazao je i na nastanak niza poteškoća i problema vezanih sa njihovim daljnjim implementiranjem i međusobnom koordinacijom. Jedan od najčešćih modela integriranih sustava upravljanja je u sebi povezao sustav upravljanja kvalitetom (ISO 9001), sustav upravljanja okolišem (ISO 14001) i sustav upravljanja sigurnošću i zdravljem (OHSAS 18001). Međutim, pojava novih sustava vezanih sa specifičnostima svake pojedine organizacije doveo je ovakav model u pitanje a time i generirao niz dodatnih problema. Jedina preporuka koja se do sada pojavila je britanski PAS:99 koja, usprkos mnogim diskusijama, nije prerasla u normu.

U modelu ponuđenom u ovom predavanju govori se o sasvim drugom pristupu i praktičnoj realizaciji integriranih sustava upravljanja. Dani model zasnovan je na principima složenih sustava koji postoje praktično od nastanka ljudske civilizacije. Predavač na tribini je dr. sc. Nenad Injac, istaknuti stručnjak u području kvalitete.

Tribinu ISO FORUM CROATICUM suorganiziraju Državni zavod za mjeriteljstvo, Hrvatski zavod za norme, Hrvatska akreditacijska agencija, Hrvatski mjeriteljski institut, Hrvatsko društvo za kvalitetu, Hrvatsko društvo menadžera kvalitete, Hrvatsko mjeriteljsko društvo, Udruga Hrvatski laboratoriji – CROLAB i Hrvatska gospodarska komora.