Potrebna gospodarska strategija

"Za rješavanje gorućeg problema nezaposlenosti Hrvatska nužno mora osmisliti strategiju gospodarskog razvoja zemlje kako bismo utvrdili na koje sektore ćemo u budućnosti staviti naglasak. Uloga države je da koordinira potrebe poslodavaca i obrazovni sustav jer se samo na taj način mogu uskladiti ponuda i potražnja na tržištu rada koje su sada u velikom nerazmjeru", kazala je na konferenciji Strukturni fondovi EU i zapošljavanje savjetnica ministra rada i mirovinskog sustava Sanja Crnković Pozaić.

Konferenciju su u Zagrebu u utorak organizirali magazin Banka i konzultantska tvrtka Razbor kako bi potaknuli raspravu o ciljevima i sredstvima nacionalne politike zapošljavanja i načinu na koji im europski fondovi mogu doprinijeti.

"U prvom polugodištu članstva Hrvatske u EU (odnosno od srpnja do prosinca 2013. godine) Hrvatskoj će iz strukturnih fondova Unije na raspolaganju biti 450 milijuna eura. Iz kohezijskog fonda bit će dostupno 150 milijuna eura, Europski socijalni fond, koji je u cijelosti posvećen rješavanju pitanja poput nezaposlenosti, predviđa iznos od 60 milijuna eura, dok Europski fond za regionalni razvoj predviđa sredstva u iznosu od 240 milijuna eura", kazala je Ana Papadopoulos, strateška koordinatorica za komponente Regionalni razvoj i Razvoj ljudskih potencijala u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

O inozemnim iskustvima govorili su Nils Sakss, stručnjak za ESF u letonskom Ministarstvu financija, Steen Frederiksen, viši savjetnik danske Direkcije za poduzetništvo i izgradnju, te Vladimir Tkalec, generalni sekretar slovenske Konfederacije sindikata javnog sektora.

Primjer danskog brodogradilišta Odense iznio je Steen Frederiksen. „Konkurencija, odnosno povoljnije cijene azijskih brodogradilišta do 2009. zatvorili su sva velika danska brodogradilišta. To je bio poticaj brodogradilištu Odense da aplicira za sredstva iz Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji (EGAF)“, rekao je.