Potpisan Ugovor o socijalnom osiguranju između Republike Hrvatske i Crne Gore

PODGORICA – Ministar rada i mirovinskoga sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić, dr. med., i ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore mr. sc. Predrag Bošković potpisali su danas, 24.srpnja 2013. u Podgorici, Ugovor između Republike Hrvatske i Crne Gore o socijalnom osiguranju, nakon čega je ministar Mrsić izjavio kako će Hrvatska pomoći Crnoj Gori na putu prema Europskoj uniji te pozvao crnogorskog kolegu u listopadu, u Zagreb, na regionalni sastanak ministara rada i mirovinskih sustava na razgovor o problemu rada na crno.

Ministar Bošković je istaknuo kako je „Postignuta razina suradnje kod pripreme ugovora, izvrstan primjer koji bi trebali slijediti svi, kako u našoj zemlji, tako i u regiji. Crna Gora želi i dalje jačati suradnju s Republikom Hrvatskom, na svim razinama. Između naših zemalja nema otvorenih pitanja, a spremnost Republike Hrvatske da nam pomogne na putu u EU još je jedan pokazatelj dobre i kvalitetne suradnje naših dviju zemalja“.

Odnosi između Republike Hrvatske i Crne Gore u području socijalne sigurnosti do sada su bili regulirani Ugovorom između Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije o socijalnom osiguranju. Poslije stjecanja neovisnosti Crna Gora je predložila sklapanje novog ugovora, kojim bi bila uređena pitanja iz sustava socijalne sigurnosti. Pregovori su započeli krajem 2011. godine. Nakon ukupno četiri kruga pregovora dogovoren je tekst ugovora, koji u skladu s općeprihvaćenim europskim načelima obuhvaća davanja iz mirovinskog i zdravstvenog sustava, osiguranje za vrijeme nezaposlenosti i obiteljska davanja.